Kokeile kuukausi maksutta

Turun Kirjastosilta valittiin vuoden 2014 sillaksi

Turun tuomiokirkon läheisyyteen Aurajoen yli rakennettu Kirjastosilta on voittanut Vuoden Silta 2014 -palkinnon. Kevyen liikenteen sillan on suunnitellut Insinööritoimisto Pontek Oy ja urakoinut Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy. Samalla myönnettiin erityiskunniamaininta WSP Finland Oy:n suunnittelemalle Tran Thi Ly -vinoköysisillalle Da Nangissa Vietnamissa. Palkinnot jaettiin Infra 2014 -tapahtumassa Helsingissä 4. maaliskuuta.

Tuomaristo totesi perusteluissaan, että Kirjastosilta on runollinen, veistoksellinen ja kauniisti sovitettu arkaan kulttuurimaisemaan ja rantarakenteisiin. Sillan vaakageometria on sovitettu jouhevasti kevyen liikenteen väyliin. Silta on ulkonäöllisesti betonisillaksi kevyt ja rakenteellisesti kekseliäs ja selkeä. Eteerisen lasikaiteen todettiin tuovan esille sillan hoikkuuden ja mahdollistavan näyttävän valaistuksen. Sillan todettiin olevan hienosti toteutettu detaljitasolle saakka pintamateriaaleineen.

Kirjastosilta on jännitetty betoninen palkkisilta, jonka keskijänteen pituus on 48 metriä. Silta on hyvin hoikka, rakennekorkeudeltaan vain 0,66 metriä, mikä on saatu aikaan jännittämällä päätytukien kaivinpaalut kallioon.

Aurajoen ylittävä kevyen liikenteen väylä kaartelee sillalla loivasti siten, että silta on vaakageometrialtaan S-kirjaimen muotoinen. Sillan kannen alapinta taas kiertyy sillan keskipisteen suhteen symmetriseksi ruuvipinnaksi.

Sillan kaiteet ja valaistus on ratkaistu täysin uudella tavalla. Kaide muodostuu puisen yläjohteen ja reunapalkin väliin kiinnitetyistä lasisäleistä. Sillan valaistus tapahtuu yläjohteeseen sijoitettujen led-valonlähteiden avulla siten, että valo saadaan sekä lasisäleiden kautta että niiden väleistä vapaasti yhdistellen.

Turun Kirjastosilta perustuu ehdotukseen ”Crescendo”, joka voitti vuonna 2010 Turun kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun.

Kirjastosilta palkittiin jo tammikuussa vuoden 2013 betonirakenteena.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on jakanut Vuoden Silta -palkintoa vuodesta 2001. Kilpailulla RIL ja sen Sillat ja erikoisrakenteet -tekniikkaryhmä haluaa nostaa sillansuunnittelun tasoa maassamme sekä kiinnittää erityisesti huomiota sillan hyvään ulkonäköön ja sopivuuteen ympäristöönsä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turun Kirjastosilta valittiin vuoden 2014 sillaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat