Kokeile kuukausi maksutta

Energiatodistus puuttuu monesta taloyhtiöstä

Isännöitsijöiden kokemusten mukaan kaikki taloyhtiöt eivät ole vielä heränneet tilaamaan energiatodistuksia. Se on ollut pakollinen myös rivitaloissa heinäkuun alusta lähtien. ”Energiatodistus on ensimmäinen askel energia-asioiden kehittämisessä”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä muistuttaa.

Isännöitsijöiden kokemusten mukaan kaikki taloyhtiöt eivät ole vielä heränneet tilaamaan energiatodistuksia. Se on ollut pakollinen myös rivitaloissa heinäkuun alusta lähtien. "Energiatodistus on ensimmäinen askel energia-asioiden kehittämisessä", Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä muistuttaa.

Isännöintiliiton mukaan energiatodistusta pidetään turhana paperina, koska sen merkitystä ei ymmärretä. Liikkeellä on myös väärää tietoa, jonka mukaan tulossa olisi lakimuutos. Joissakin taloyhtiöissä uskotaan virheellisesti, että energiatodistusta ei tarvitsekaan tehdä.

”Käytännössä kaikilla kerros- ja rivitaloyhtiöillä pitää olla energiatodistus eikä tähän ole tulossa muutosta. Jos energiatodistusta ei ole vielä tilattu, kannattaa taloyhtiön hallituksen tehdä siitä päätös pikimmiten”, lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta painottaa.

”Energiatodistuksella kiinnitetään omistajien huomio energiakysymyksiin. Varsinainen työ energiankulutuksen vähentämiseksi alkaa vasta sen jälkeen. Aktiivinen isännöinti auttaa taloyhtiöitä vähentämään energian kulutusta”, Heikkilä kertoo.

Energiankulutusta taloyhtiöissä voi tehokkaimmin vähentää opastamalla asukkaita järkevään energiankäyttöön esimerkiksi lämpimän veden kulutuksessa sekä huolehtimalla siitä, että lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien säädöt ovat aina kunnossa. Lisäksi korjausten yhteydessä kannattaa parantaa rakennusten energiatehokkuutta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Energiatodistus puuttuu monesta taloyhtiöstä”

  1. Todistusta ei tarvita, jos asuntoa ei myydä eikä vuokrata. Ei tuota tyhjänpantiksi kannata tehdä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat