Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen palkat nousivat 1,2 prosenttia – nousuvauhdin hidastuminen jatkui

Rakentamisen ansioiden nousuvauhdin hidastuva trendi jatkui kuluvan vuoden toisella neljänneksellä, vaikka nousua vielä hieman kertyikin. Palkat nousivat huhti-kesäkuussa keskimäärin 1,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Myös kaikkien palkansaajien nimellisansiot nousivat saman verran. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Viime vuonna palkat nousivat rakentamisen alalla keskimäärin 2,1 prosenttia, mikä vastaa yleistä palkkakehitystä. Alan palkkojen nousuvauhdin hidastuminen alkoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa, jolloin ansiot kasvoivat enää 1,9 prosenttia. Tuolloin kaikkien palkansaajien palkat nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia.

Kaikkien palkansaajien reaaliansiot nousivat kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 0,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, koska ansiotason nousu oli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu.

Ansiotasoindeksin ja säännöllisen ansion indeksin aineistot perustuvat eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat EK:n teollisuusalojen ja palvelualojen jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen palkat nousivat 1,2 prosenttia – nousuvauhdin hidastuminen jatkui”

Vastaa