Kokeile kuukausi maksutta

RIA esittää rakennetun ympäristön ministeriön perustamista

Kuopiossa kokoontunut Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n liittohallitus ehdottaa, että tulevan hallituksen ohjelmassa varaudutaan rakennetun ympäristön ministeriön perustamiseen.

Kuopiossa kokoontunut Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n liittohallitus ehdottaa, että tulevan hallituksen ohjelmassa varaudutaan rakennetun ympäristön ministeriön perustamiseen.

Järjestön mukaan rakennettu omaisuus eli rakennukset ja tontit muodostavat 2/3-osaa Suomen kansallisvarallisuudesta. Rakennettuun ympäristöön kohdistuu maamme vuosittaisista investoinneista 60 prosenttia. Kiinteistöalan suora ja välillinen työllistävyys on hankalasti rajattavissa riippuen siitä, kuinka laajaksi ala määritellään, mutta arvioiden mukaan ala työllistää hieman yli 500 000 henkilöä. Kiinteistö- ja rakentamisalan liikevaihto on vuosittain lähes 30 miljardia euroa.

RIA:n liittohallituksen mielestä rakentamisen ohjaus ei voi rajoittua vain istuvan hallituksen määräaikaiselle kaudelle, jota ohjataan esimerkiksi hallituksen asuntopoliittisella toimenpideohjelmalla. Rakennetun ympäristön merkitys on niin suuri, että sen ohjaukseen tarvitaan yli hallituskauden kestävää ohjausta ja kokonaisnäkemystä. Tämän mahdollistaisi uusi ministeriö ja sille varattavat riittävät resurssit. Rakennutun ympäristön ministeriön perustamisella voidaan tukea maankäytön, rakentamisen, asumisen sekä liikenteen pitkäjänteistä kehittämistä ja ohjausta, liittohallitus toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “RIA esittää rakennetun ympäristön ministeriön perustamista”

 1. Mitä sitten lopetetaan. Rahaa ei ole nyt jo ylimenevän velkaantumisen alla.

 2. RIA ei siis vieläkään ymmärrä, että infrastruktuuri (liikenneväylät, energiahuolto, tietoliikenneverkot ja vesihuolto) olisivat rakennettua ympäristöä.

 3. RIA huutelee junan perään autiolla asemalla ja Rakennuslehti komppaa nostamalla RIA:n häntää (tämän tietty ymmärtää – RIA kuuluu Rakennuslehden omistajiin: sen lauluja laulat kenen leipää syöt.)

  Ihan niinkuin rakennetun ympäristön ministeriö olisi RIA:n oma idea.

  Onpa niin RIA:lle tyypillistä perässähiihtämistä, napataan hyvä idea ja esitetään se omana kuningasajatuksena.

  Luonnollisestikaan ei niin, että RIA tukee ROTI:ssa tehtyä esitystä rakennetun ympäristön ministeriöstä, vaan niin että ajatus on ihan oman ”julkilausuman” arvoinen RIAn älynväläys.

  RIA vaikuttaa rakennusalan lintulaudalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat