Putkiremonttien hinnat nousevat, kun suunnittelijoista ja valvojista tulee pula

Putkiremonttien suunnittelijoista, valvojista ja urakoitsijoista tulee tulevaisuudessa pula, kun suunnittelijoiden ja valvojien vaatimustaso nousee ja Aalto-yliopisto on lopettamassa talotekniikka-alan koulutusohjelman. Samaan aikaan myös esimerkiksi Tampereen teknillisestä yliopistosta on lakkautettu kaksi talotekniikkaan liittynyttä professuuria.

”Kuormitus alkaa olla sitä luokkaa, että pian suunnittelijoita, valvojia ja urakoitsijoita ei ole riittävästi, jotta kaikki korjausrakentamisiässä olevat talot saataisiin korjattua”, Aro Systemsin liiketoimintapäällikkö Jouko Holmberg sanoo.

Karves Oy:n toimitusjohtaja Kim Karves on samaa mieltä Holmbergin kanssa. ” Valvojien ja suunnittelijoiden vaatimustaso on noussut koko ajan. Se tarkoittaa myös putkiremonttien hintojen rajua nousua tulevaisuudessa.”

Rakennuslehden Foorumilla haastateltujen yritysten asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei ole painetta nopeuttaa remontteja. Toisaalta esimerkiksi Saksassa remontit on suunniteltu 10 minuutin minuuttiaikataulussa. Uusi kylpyhuone tehdään putkiremonttikohteeseen kahdessa viikossa ja urakoitsija saa etua työn nopeasta valmistumisesta.  ”Suomessa ei urakoitsija ei saa mitään etua, jos esimerkiksi kylpyhuone valmistuu etuajassa, koska seuraavaan linjaan ei voi menne etuajassa”, Karves huomauttaa.

Tulevaisuudessa linjasaneerauksissa nähdään yhä useammin elementtiratkaisuja, kun korjausvuoroon tulevat 1970-luvun betonielementtilähiöt.

”Näemme pian enemmän ryhmäkorjauksia, joissa haetaan suuruuden etuja. Lisäksi tekijät saavat oppimiskäyrän kautta lisää nopeutta, joka puolestaan mahdollistaa suuremmat korjausmäärät ja entistä paremman korjausnopeuden ja tehokkuuden”, Karves toteaa.

Videon kuvaus: Pekka Koli

Leikkaus: Jari Innanen

Tuottaja: Anne Korhonen

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Putkiremonttien hinnat nousevat, kun suunnittelijoista ja valvojista tulee pula”

  1. ” Samaan aikaan myös Tampereen yliopistolta irtisanoutui neljä alan professoria.”

    Nyt toimitus hereille. Ihan mitä tahansa ei pidä lehteen kirjoittaa, vaan väitteet on syytä tarkistuttaa jossain, ellei asioita tunne. Tampereen yliopistossa ei ole koskaan ollut yhtään talotekniikan professoria, eli jo yliopiston nimi on väärin. Toisekseen, Tampereen teknillisestä yliopistosta ei ole irtisanoutunut neljää LVI-alan professoria. Kaksi talotekniikkaan liittynyttä professuuria lakkautettiin. Kaksi eläkkeelle siirtynyttä eläkeiän jo ylittänyttä professoria, joista myös on uutisoitu Rakennuslehdessä, puolestaan eivät olleet talotekniikka-alalta. Lukuja ei voi laskea yhteen talotekniikkaprofessorien yhteismääräksi.

    Aallonkin osalta faktat ovat pielessä. Ei Aalto ole lopettamassa talotekniikka-asiantuntijoiden koulutusta, vaan alan koulutusohjelman. Jatkossa opiskelijoiden pitää siis itse koota tutkintonsa talotekniikka-asiantuntijuuteen kehittäväksi, jos sille alalle haluavat. Talotekniikkakurssit varmaan vetävät, jos alan palkkaus on kunnossa ja työskentelyolosuhteet ovat kilpailukykyiset verrattuna opiskelijoiden muihin vaihtoehtoihin. Jos ne taas eivät ole kunnossa, opiskelijat voivat opiskella jotain ihan muuta. Eikä alan kurssien opiskelukaan takaa sitä, että joku ikuisiksi ajoiksi talotekniikka-alalle töihin menisi. DI-tutkinnolla voi mennä muillekin aloille töihin, vaikka olisi talotekniikka-asioita paljon opiskellutkin.

  2. Kyllä suomessa on painetta nopeuttaa remonttia jos ja kun sillä saadaan kustannukset alas. Eikä pelkästään saksassa tehdä putkiremonttia kahdessa viikossa, esim. Consti teki kahdessa viikossa ”perinteisen” Ideal putkirempan kahdessa viikossa huhtikuussa. Onko kuitenkin niin että emme ole edelläkävijämaa vaan anamme vanhojen asenteiden estää muutosta ja kehitystä?

  3. Perinteisellä peruskorjausmenetelmällä, korjausaika asuntoa kohden on 3-4 työpäivää. Siinä ajassa uusii kylpyhuoneen, keittiön kalusteineen, uudet vesijohdot ja viemärit vanhoihin hormeihin, ikkunat ja ovet sekä maalaa kaikki asunnon pinnat sekä myöskin asentaa uuden lattiapinnoitteen. Tämä onnistuu ja on kokemusta kun portaassa on 24 asuntoa ja koko porras on tyhjä asukkaista.

  4. Putkiremontit kallistuvat koko ajan? Ei liene yllätys? Markkinoilla on hyvin tilaa työnsä paremmin ja nopeammin tekeville. Nähdään pian, ketkä kasvavat ja ketkä vain rahastavat.

Vastaa