Kokeile kuukausi maksutta

Göstan paviljongista vuoden projekti

Mäntässä sijaitseva ja kesällä 2014 valmistunut puurakenteinen paviljonki valittiin vuoden 2014 projektiksi. Göstan Paviljonki moninkertaisti Gösta Serlachiuksen taidemuseon näyttelytilat ja toimii museon uutena sydämenä.

Mäntässä sijaitsevan kokonaisalaltaan 5 700 neliömetrin suuruisen Göstan Paviljongin rakentamista pidettiin vaativana projektina. Paviljonki on ainutlaatuinen puurakenteinen rakennus, joka toteutettiin pitkälti paikallisin voimin.

Göstan Paviljongin rakennuttaminen käynnistyi joulukuussa 2010 avoimella suunnittelukilpailulla, mistä tuli osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty kilpailu. Uudesta museosta saatiin kaikkiaan 579 ehdotusta 42 maasta. Laajennusosan rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2012. Vanhan arvokkaan puiston suojeluun kiinnitettiin rakennusaikana erityistä huomiota. Uudistunut taidemuseo avattiin yleisölle kesäkuussa 2014. Hankkeen kustannukset olivat 19 miljoonaa euroa, ja se toteutettiin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omin varoin.

”Espanjalaisen suunnittelutoimiston suunnitelmien toteutus suomalaisten määräysten ja olosuhteiden mukaisesti tarjosi kokonaisuutena haasteellisen tavoitteen koko suunnitteluryhmälle”, palkinnon myöntäneen Projektiyhdistyksen toimitusjohtaja Timo Saros kertoo.

Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimi Ramboll CM.

Tuomaristo arvioi muuan muussa projektin haasteellisuutta innovatiivisuuden ja sidosryhmien yhteistyön kannalta sekä sisällön laadullista, ajallista ja taloudellista onnistumista.

”Puurakentaminen toi jo suunnitteluvaiheessa haasteen pitää rungon ja vesikaton rakenteet kuivina asennusvaiheessa. Kaikki liimapuurakenteet suojattiin tiiviillä muovisuojauksella jo tehtaalla vettä, aurinkoa ja kolhuvahinkoja vastaan. Vanerielementtirakenteinen vesikatto tehtiin vesitiiviiksi laajan suojakatoksen alla”, projektijohtaja Lauri Blom Ramboll CM:ltä kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Göstan paviljongista vuoden projekti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat