Kokeile kuukausi maksutta

Kauniainen haluaa lunastaa NCC:lle myymänsä tontin takaisin

Kauniaisten yhdyskuntalautakunta ei enää jaksa odottaa, että NCC Rakennus saisi aloitettua vuodesta 2006 lähtien vireillä olevan hankkeensa kaupungin keskustassa. Yhdyskuntalautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että se lähtee hakemaan lunastustoimitusta.

Kauniaisten yhdyskuntalautakunta ei enää jaksa odottaa, että NCC Rakennus saisi aloitettua vuodesta 2006 lähtien vireillä olevan hankkeensa kaupungin keskustassa. Yhdyskuntalautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että se lähtee hakemaan lunastustoimitusta.

Kauniaistentie 9:ssä sijaitsevalle tontille on tarkoitus tehdä asuin-, liike- ja toimistorakennus. Vuonna 2006 tehdyssä sopimuksessa on sovittu, että valmista olisi  4–5 vuodessa. NCC Rakennus on maksanut jo 200 000 euron sakon, koska tonttia ei ole rakennettu sovitun mukaisesti.

Toukokuussa 2011 kaupunginhallitus antoi tontille rakentamiskehotuksen, koska tonttia ei edelleenkään ollut rakennettu. Määräaika umpeutui viime kesäkuussa.

Tontille on ollut tarkoitus rakentaa kolmikerroksinen rakennus, jonka ensimmäiseen kerrokseen tulee päivittäistavarakauppa ja muita liiketiloja. Pysäköintitilat sijoittuvat maan alle. Tontin keskeneräisyys on estänyt Kauniaisten kaupungin viimeistelytyöt Kauniaisten torin osalta. Tontti sijaitsee aivan kaupungin ydinalueella.

”Yritämme vielä saada kohteen käyntiin, ja neuvottelut kaupungin kanssa jatkuvat. Päivittäistavarakauppa olisi jo tulossa liiketiloihin”, NCC Rakennuksen Jyri Raunio kertoo.

Muutaman vuoden odotus

Jos kaupunki hakee lunastusta maanmittauslaitokselta, jonot lunastustoimitukseen ovat 6–18 kuukautta. Lunastustoimituksen suorittaa maanmittauslaitoksen määräämä toimitusinsinööri yhdessä kahden uskotun miehen kanssa. Toimituksessa esimerkiksi vahvistetaan lunastuksen kohde, laaditaan selitelmä lunastettavasta omaisuudesta sekä tehdään päätökset korvauksien määräämisestä ja toimituskustannuksista.

Lunastettavan tontin omistajalla on oikeus saada täysi korvaus, joka muodostuu kohteesta sekä haitankorvauksesta ja vahingonkorvauksesta. Täysi korvaus määritellään omaisuuden käyvän hinnan mukaan. Kaupunki ja NCC Rakennus voivat myös keskenään sopia korvauksesta. Korvaus on suoritettava kolmen kuukauden kuluessa lunastuspäätöksen julistamisesta. Rakennuslehden tietojen mukaan neuvottelut tontin rakentamisesta jatkuvat mahdollisesta lunastusmenettelyhausta huolimatta.

Kauniainen on varannut toimituskustannuksia varten 5 000 euroa talousarvioesitykseen vuodelle 2015. Lunastuskorvausta varten valtuustolta haetaan erillinen päätös.

Yhdyskuntalautakunnan pöytäkirjan mukaan NCC:n kanssa alueesta laaditussa maankäyttösopimuksessa vuonna 2006 tontin rakennusoikeuden arvoksi on määritelty noin kaksi miljoonaa euroa. Siinä on huomioitu myös hintaa alentavat tekijät eli esimerkiksi tontin vaikeat perustusolot, pohjaveden aiheuttamat tekniset vaatimukset ja purkamiskustannukset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauniainen haluaa lunastaa NCC:lle myymänsä tontin takaisin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat