Kokeile kuukausi maksutta

Maarakennusalan kustannukset nousivat 0,4 prosenttia vuodessa

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 0,4 prosenttia vuoden 2013 lokakuusta vuoden 2014 lokakuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -1,3 prosentista betonirakenteiden 2,4 prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 0,4 prosenttia vuoden 2013 lokakuusta vuoden 2014 lokakuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -1,3 prosentista betonirakenteiden 2,4 prosenttiin.

Kokonaisindeksin nousuun vaikutti erityisesti maa- ja kiviainesten sekä työmaan yleiskustannusten kallistuminen vuoden aikana. Kustannusten nousua hillitsi muun muassa polttoaineiden ja energian sekä bitumin halpeneminen.

Konekustannukset laskivat

Maarakennusalan konekustannukset laskivat Tilastokeskuksen mukaan 0,3 prosenttia vuoden 2013 lokakuusta vuoden 2014 lokakuuhun. Maarakennuskoneiden kustannukset laskivat 0,6 prosenttia ja hoito- ja kunnossapitokoneiden kustannukset nousivat 0,2 prosenttia. Ajoneuvonostureiden kustannukset laskivat 0,7 prosenttia. Kokonaisindeksin laskuun vaikutti polttoaineiden halpeneminen.

Kustannusten laskua hillitsi työvoimakustannusten kallistuminen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Maarakennusalan kustannukset nousivat 0,4 prosenttia vuodessa”

  1. Miksi aina puhutaan maanrakennusalan kustannusten noususta? Miksei puhuta lainkaan rakennusalan kustannusten noususta tai laskusta? Siksikö kun siellä tapahtuu vain kustannusten laskua ulmomaalaisten työntekijöiden myötä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat