Kokeile kuukausi maksutta

Verohallinto tehostaa rakentamisilmoitusten valvontaa

Verohallinnon verotarkastus kohdentaa tehostetusti valvontaa niihin rakentamisen tiedonantovelvollisiin, jotka ovat jättäneet rakentamisilmoitukset antamatta tai ilmoittaneet Verohallinnolle virheellisiä tietoja.

Verohallinnon verotarkastus kohdentaa tehostetusti valvontaa niihin rakentamisen tiedonantovelvollisiin, jotka ovat jättäneet rakentamisilmoitukset antamatta tai ilmoittaneet Verohallinnolle virheellisiä tietoja.

Valvonta tehostuu marraskuun raksa-viikoilla, jonka aikana verotarkastajat tekevät tarkastuksia työmaille ja yrityksiin yhteistyössä Eläketurvakeskuksen tarkastajien kanssa. Eläketurvakeskus valvoo tarkastuksilla työnantajien eläkelakien mukaista vakuuttamisvelvollisuutta. Verotarkastus kohdentaa samalla lisää resursseja jatkuvaan reaaliaikaiseen valvontaan, jonka tavoitteena on torjua ja ehkäistä ennalta harmaata taloutta.

Annetut rakentamista koskevat ilmoitukset ovat nostaneet esille yli 20 000 jatkoselvittelyä vaativaa tapausta. Lisäksi on havaittu, että kaikki tiedonantovelvollisuuden piirissä tilaajina tai päätoteuttajina toimivat yritykset eivät ole antaneet rakentamisilmoituksia. Tahallisesta ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä ilmoituskohtaisesti enintään 15 000 euron laiminlyöntimaksu.

”Tiedonantovelvollisuudesta on kerrottu laajasti ja asian tiimoilta on myös pidetty eri toimijoiden toimesta kattavasti koulutus- ja informaatiotilaisuuksia, joten tiedonantovelvollisen on enää vaikea vedota tietämättömyyteen, jos ilmoituksia ei ole annettu. Tarkastuksilla pyritään vaikuttamaan asiakkaan käyttäytymiseen. Laiminlyönnit ovat myös vahvasti sanktioitu”, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verohallinnon Verotarkastusyksiköstä kertoo.

Rakentamisen tiedonantovelvollisuus koskee kaikkia toimialoja, kaikkea rakentamista ja myös yksityishenkilöitä.

Heinäkuun alussa voimaan astuneen lainsäädännön myötä rakennustyötä tilaavien yritysten ja itsenäisten ammatinharjoittajien tulee ilmoittaa työmaakohtaisesti kuukausittain Verohallinnolle rakennuspalvelujen urakkatietoja. Tämän lisäksi yhteisellä rakennustyömaalla toimivan tiedonantovelvollisen tulee antaa kuukausittain työmaakohtaisesti työntekijöihin liittyviä tietoja. Varsin moni yritys toimii rakennustyön tilaajana tai päätoteuttajana, ja esimerkiksi kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöt ovat usein rakennustyön tilaajina ja siten tiedonantovelvollisia.

Reaaliaikaisen valvonnan ohella Verohallinnon verotarkastajat tarkastavat tiedonantomenettelyä kaikessa verotarkastustoiminnassa ja ohjaavat rakennusalalla toimivia ilmoittamismenettelyyn. Vuoden 2015 alkupuolella päästään arvioimaan uuden lainsäädännön vaikutuksia ja valvonnan tuloksia tarkemmalla tasolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Verohallinto tehostaa rakentamisilmoitusten valvontaa”

  1. Joo niin tehostaa …mullakin tuli kehotus tehdä rakentamisilmoitus, vaikka loppukatselmus on joskus ensi vuonna …käyttöönottokatselmus on toki pidetty…ehkä verohallinto ei tiedä, mikä on käyttöönotto- ja loppukatselmuksen ero …

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat