Kokeile kuukausi maksutta

Professori Pekka Sutela: Venäjän tilannetta 2 kuukauden päästä ei tiedä kukaan

Venäjän talouteen erikoistuneen kansantaloustieteilijän, professori Pekka Sutelan mukaan Venäjän lähiajan kehitystä on mahdoton ennustaa. Varmaa kuitenkin on, että bruttokansatuote ja investoinnit laskevat ensi vuonna selvästi.

Pekka Sutela
Kuuntele juttu

Ruplan syöksyn suhteen Sutela neuvoo laittamaan jäitä hattuun.

”Katsotaan maanantaina, mitä siihen mennessä on tapahtunut. Tässä nyt on kaikenlaista semmoista, minkä ei oikein voi uskoa olevan pysyvää”, Sutela totesi eilen keskiviikkona.

”On selvä, että jos öljyn hinta pysyy suurin piirtein sillä tasolla mitä se on ollut viime päivinä, niin ei ruplan arvo tietystikään palaa siihen, mitä se oli kaksi kuukautta sitten. Mutta en minä usko myöskään, että se jää tälle pahimmalle tasolle, mikä on eilen ja tänään ollut.”

Sutelan mukaan kukaan ei pysty arvaamaan, mille tasolle rupla voisi palata. ”Jos joku väittää sulle että pystyy arvaamaan niin se huijaa.”

Bkt laskee selvästi

Sutelan mukaan Venäjän talous sukeltaa ensi vuonna.

”Se on selvää, että Venäjän bruttokansantuote kyllä laskee ensi vuonna, useilla prosenttiyksiköillä. Ja investoinnit Venäjällä laskevat vielä enemmän, sille ei mahda mitään, koska rahoitusta ennen kaikkea investointeihin ei saa mistään”, Sutela sanoo.

Hänen mukaansa viime päivinä kulutus on kasvanut, samoin asuntojen ostaminen, sillä ihmiset haluavat parkkeerata rahojaan jonnekin missä uskovat niiden olevan suhteellisen hyvässä suojassa.

”Mutta mitä tapahtuu seuraavan kahden kuukauden aikana niin en minä kyllä uskalla arvailla.”

Valuuttamääräisiä asuntolainoja

Venäjällä toimivien suomalaisrakentajienkin kannalta on huolestuttavaa, että venäläiset kuluttajat ovat ottaneet valuuttamääräisiä asuntolainoja. Ruplan kurssin syöksy saattaa jopa kaksinkertaistaa takaisin maksettavan lainapääoman määrän. Venäjän keskuspankin mukaan näiden lainojen osuus kaikista asuntolainoista on vain runsaat 3,5 prosenttia, ilmenee Helsingin Sanomien jutusta.

Sutelalla ei ole asiasta tietoa, mutta hänen arvionsa mukaan valuuttapohjaisten asuntolainojen ongelma ei ole kovin suuri Venäjällä. Näin siitäkin huolimatta, että ”ihmisten ahneus on loputon”. Eri maisa ja eri aikoina ihmiset ovat ottaneet valuuttalainoja.

”Minä en tiedä oikeaa vastausta, mutta en usko, että se on kamalan iso ongelma”, hän sanoo.

Sutelan mukaan viimeisten melkein 15 vuoden aikana vieraitten valuuttojen käyttö Venäjällä on supistunut paljon.

Rakennuslehti kertoi tiistaina, että Sato joutuu tekemään kymmenien miljoonien arvonalennukset vuokra-asuntokiinteistöistään ruplan kurssin putoamisen takia.

Tilanne oli yhtä epävarma viimeksi vuoden 2008 syksyllä, kun Pekka Sutela monen muun tavoin joutui moneen otteeseen tarkistamaan ennusteitaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Professori Pekka Sutela: Venäjän tilannetta 2 kuukauden päästä ei tiedä kukaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat