Kokeile kuukausi maksutta

Venäjän ruplan syöksy iski Saton liiketoimintaan – arvonalennukset kymmeniä miljoonia

Venäjän talouden alamäki puraisee myös vuokra-asunto-omistaja Saton liiketoimintaa. ”Ruplan kurssi on ihan kammottava”, Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila sanoo.

Saton Erkka Valkila Pietarissa YIT:ltä ostetun asuintalon edessä.

Sato omistaa Pietarissa 320 valmista asuntoa ja kolme kohdetta, yhteensä pari sataa asuntoa on rakenteilla. Kohteista kaksi valmistuu ensi vuonna ja kolmas vuonan 2016. Ruplan kurssi on pudonnut vuoden alusta 45 prosenttia. Se näkyy suoraan Saton Venäjän omistusten arvon alenemisena.

Valkilan mukaan Saton Venäjän omistusten arvo alenee kymmeniä miljoonia euroja. Arvonmuutos näkyy suoraan tuloksessa.

Sato on jo tehnyt  Venäjän kehityksen ja Ukrainan kriisin perusteella omat johtopäätöksensä. ”Uusia investointeja ei ole tehty eikä tehdä ennen kuin tilanne selkiytyy”, Valkila sanoo.

Pietarin asuntojen vuokrausaste on hyvä.

Investoinnit pysyvät korkeina

Venäjää lukuunottamatta markkinoiden kehitys tukee Saton liiketoimintaa. Kaupungistuminen kasvu, maahanmuuton lisääntyminen ja pienten kotitalouksien määrän kasvu ovat isoja kehityslinjoja, jotka lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää. Yhtiö tämän vuoden investoinnit ovat noin 200 miljoonaa euroa ja ensi vuonna taso säilyy samana, Venäjästä huolimatta.

”Satolla on hyvä vuosi takana, ruplan kurssin heikkeneminen on ainut negatiivinen asia”, Valkila sanoo.

Rahastot lisänneet kilpailua

Asuntorahastojen kasvaneet vuokrasijoitukset ovat kuitenkin lisänneet vuokramarkkinoiden kilpailua. Saton asiakkuus- ja viestintäjohtaja Monica Aron mukaan uusien asuntojen markkinoilla Saton asunnoilla on hyvä kysyntä, ja monet rahastot kilpailevat juuri näillä markkinoilla.

Valkilan mielestä Sato saa rahastoihin nähden kilpailuetua siitä, että se pystyy kehittämään omille tonteille tehtäviä asuntohankkeita.

Asuntorahastojen merkityksen kasvu on lisännyt Satossa tarvetta panostaa brändiin ja asuntopalveluihin. Yhtiö onkin palkannut 30 uutta työntekijää.

Luvassa edullisempia vuokria?

Valkilan arvion mukaan vuokrien nousu taittuu, mutta hän ei uskoo niiden laskevan. Ero pääkaupunkiseudun sekä 4-5 kasvukeskuksen ja niiden ulkopuolisen Suomen välillä on kasvanut. Vuokrat ovat laskeneet noiden ydinalueiden ulkopuolella.

Satossa on kehitteillä edullisempien vuokra-asuntojen konsepti vapaarahoitteiseen tuotantoon pääkaupunkiseudulle. Valkilan mukaan se edellyttää viranomaisilta poikkeusmenettelyä esimerkiksi autopaikkojen, yhteistilojen ja ja esteettömyyden osalta.

Ara-tuotantoa Sato ei tee lainkaan. Tuettujen vuokra-asuntojen rakentamisen lisäämiseksi tarkoitetun 20 vuoden korkotukimallin valmistelu kaatui pari viikkoa sitten. Valkilan mukaan Sato ei olisi tehnyt valmistellulla mallilla asuntoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Venäjän ruplan syöksy iski Saton liiketoimintaan – arvonalennukset kymmeniä miljoonia”

 1. Sato kirjoittaa 30.9.2014 osarissaan:

  ”Katsauskauden lopulla Pietarin asunto-omaisuuden arvo oli yhteensä 130,5 (101,9) miljoonaa euroa. Sitovia hankintasopimuksia oli katsauskauden lopulla yhteensä 15,1 (35,8) miljoonan euron arvosta.”

  eli jos rupla oli 30.9.2014 n. 1€=49,7453 ja tänään 16.12.2014 jo n. 1€=100 (kukaan ei vielä tiedä mikä tilanne on 31.12.2014)

  niin alaskirjattavaa on tämän päivän kurssin ja 30.9.2014 kurssimuutoksen myötä yli 73 MILJOONAA €uroa !

  Ammattilaisina Saton johto on varmasti aavistanut tämän ja he ovat varmasti suojanneet valuuttariskinsä,

  mutta jolleivat niin kyllä Saton velkavivutettu tase kestää mitä vain, koska Helsingin asuntojen arvoja voidaan nyky kirjanpitokäytännön mukaan korottaa rajattomasti 😉

 2. Eikös tämä yritä olla jonkinlainen pörssiyhtiö ? Rakennuslehti on siis kanava josta sijoittajat saavat tietoa lukea !

  1. Ei ole listautunut pörssiin, yritti muutama vuosi sitten mutta sattui huonoon saumaan. Kyllä tieto kulkee sijoittajat istuu hallituksessa ja pienomistajat ovat lähinnä henkilökuntaa.

 3. Kyllä siellä rahoitusosaamista on. Yhtiön sivuilla kerrotaan viimeksi joululahjoituksista…..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat