Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin rakennustyömailla jo kymmeniä varkauksia

Varkaat ovat iskeneet helsinkiläisille rakennustyömaille alkuvuodesta jo 39 kertaa.

Helsingin Vironkadulla saneerattiin koko talo

Helsingin poliisin tilastojen mukaan alkuvuosi on ollut hieman rauhallisempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tammi-helmikuussa 2014 varkaat iskivät työmaille 51 kertaa. Vaikka tahti on hieman hidastunut, varkaat tulevat edelleen samoilta alueilta ja ovat ammattilaisia.

”Työmaihin kohdistuvien varkauksien tekijät tulevat pääsääntöisesti Suomesta ja Baltian maista”, Helsingin poliisilaitoksen rikostorjuntayksikön komisario Jouni J. Niskanen kertoo.

Työmaavarkauksien määrä on ollut Helsingissä laskusuunnassa sitten vuoden 2013, jolloin työmaakeikkoja tehtiin koko vuoden aikana yhteensä 345. Viime vuonna määrä väheni liki 20 prosenttia 281:een.

Poliisin mukaan näyttää siltä, että aika ajoin varkailla on ollut sisäpiiritietoa esimerkiksi työkalujen säilytyspaikoista tai kohteisiin tulevien arvokoneiden toimituksista. Kohteiksi ovat tällöin kelvanneet vain tietyn merkkiset työvälineet, arvomateriaalit tai suuret koneet.

Myös varkaiden röyhkeys on lisääntynyt. Esimerkiksi Porvoossa varkaat kuvasivat räjäytysmatot jo työmaalla, jotta ne saatiin mahdollisimman nopeasti nettihuutokauppaan myyntiin. Työmaakuvien ansiosta matot tunnistettiin huutokauppasivustolla ja  ne saatiin takaisin omistajalleen. Toisesta kohteesta vietiin ensin valvontakamerat.

Halpa hinta, nopea kauppa

Varastetut koneet ja laitteet lähtevät kiertoon vauhdilla. Niitä kaupitellaan Suomessa siellä missä muutakin varastettua tavaraa eli nettihuutokaupoissa ja -kirpputoreilla.

”Osa tuotteista myydään selkeästi alle käyvän hinnan, mutta ostajia ei tunnu kiinnostavan tuotteiden alkuperä”, Niskanen sanoo.

Ulkomailta tulevat rikolliset pyrkivät kuljettamaan varastamansa tavarat mahdollisimman nopeasti ulos maasta.

”Osa varkauksista on tilaustöitä paikallisille epärehellisille rakennusalan yrittäjille. Loput tuotteista myydään paikallisissa nettihuutokaupoissa, kirpputoreilla tai osto- ja myyntiliikkeissä.”

Poliisi tekee esimerkiksi Helsingissä jatkuvaa satamavalvontaa yhdessä tullin kanssa ja saa takavarikoitua tavaraa maasta poistuvilta henkilöiltä. Jos poliisilla tai tullilla on syytä epäillä esimerkiksi pakettiautolla maastapoistuvia henkilöitä rikoksista, monet työkaluja ja työkoneita täynnä olevat pakettiautot tutkitaan. Yhteistyötä tehdään myös Viron poliisin ja tullin kanssa.

”Parhaimmillaan Länsisatamasta on saatu kiinni rekan kyydissä kuljetettu ja työmaalta varastettu kaivinkone”, Niskanen kertoo.

Lue lisää Rakennuslehti 10/2015.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Helsingin rakennustyömailla jo kymmeniä varkauksia”

  1. Sisäpiirin tekoja.
    Eli virolaiset ja muunmaalaiset työntekijät ”tiedustelevat” milloin kannattaa iskeä ja minne kannattaa iskeä. Työmaalle mennessä ei tehdä yhtään turhaa kaapin kääntöä, vaan suoraan oikealle ovelle ja sieltä viedään kaikki työkalut ja mahdollisesti tarvikkeita, joita on helppo kuljettaa ja myydä eteenpäin. Tori.fi palvelussa on saatavilla merkittävä määrä rakennusvälineitä ja tarvikkeita… Järjestettyä hommaa täysin!

  2. Pienellä palkalla ei elä, pitää varastaa

  3. Osakkeen omistajien ahneuden seurauksia.

  4. Kaikenlaisia epelejä sitä nykyään liikkuu työmailla voimia sinne west proon suuntaan tuli itse tuossa talossa 2 vuotta hommia tehtyä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat