Kokeile kuukausi maksutta

Luja kohensi kannattavuuttaan viime vuonna

Luja-konsernin tulos koheni viime vuonna, vaikka liikevaihto supistui. Lujatalon osalta tulos oli sen historian parhaimmistoa. Positiivinen tuloskehitys selittyy pääosin parantuneella projektien hallinnalla ja asuntomyyntivolyymin kasvulla. Myös Lujabetonin tulos oli voitollinen, ja yhtiö kuvaa tulosta suhdanne huomioiden tyydyttäväksi.

Talonrakentamisen liikevaihto supistui 315,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 331,7 miljoonasta. Liikevaihto oli kuitenkin samaa luokkaa kuin vuonna 2013, kun vertailuvuoden luvuista eliminoidaan elokuussa 2013 myyty osuus Salpausselän Rakentajista. Sen osuus vuoden 2013 liikevaihdosta oli 15,2 miljoonaa euroa.

Lujatalo myi perustajaurakoituja asuntoja yhteensä 407, kun vuotta aiemmin lukema oli 363. Valmiita myynnissä olevia asuntoja oli vuodenvaihteessa 55, kun niitä oli vuoden 2013 päättyessä 57 kappaletta. Asuntomyynnin merkittävä kasvu johtui pääosin yhteistyöstä erilaisten sijoittajien ja asuntorahastojen kanssa. Vuonna 2014 urakoitiin yhteensä 567 asuntoa.

Lujatalon toimitusjohtaja Arto Pohjosen mukaan karkeasti ottaen noin puolet asunnoista meni rahastoille, neljännes yksityissijoittajille ja neljännes tavallisille kuluttajille.

Lujatalon tilauskanta antaa kohtuullisen lähtökohdan vuodelle 2015, vaikka tilauskannan alueelliset erot ovat merkittävät. Yhtiö arvioi urakkakilpailun pysyvän edelleen hyvin kireänä ja katetason alhaisena. Lujatalo pyrkii siirtämään tuotantoaan strategian mukaisesti entistä enemmän sekä neuvottelu- että kehityshankkeisiin. Asuntoaloituksia yhtiö tekee harkiten ja analysoi ennakkovarausasteiden riittävyyden entistä tarkemmin.

Lujabetonin liikevaihto kasvoi 135,3 miljoonaan euroon edellisvuoden 129,4 miljoonasta eurosta. Lujabetonin Ruotsin yksiköiden tulos oli kohtuullisen hyvä ja Suomen tulos oli tyydyttävä. Venäjän tytäryhtiö OOO Lujabeton teki lievästi positiivisen operatiivisen tuloksen, mutta ruplan heikentymisestä aiheutuneet emoyhtiölainojen valuuttakurssierot veivät tilikauden tuloksen lievästi tappiolle.

Lujabetoni tavoittelee volyymien pitämistä vuoden 2014 tasolla, mutta suhdanteen pysyessä matalana varautuu myös hienoiseen liikevaihdon laskuun. Vuoden 2015 betonimarkkinasta yhtiö odottaa kokonaisuutena erittäin tiukasti kilpailtua. Ruotsissa Lujabetoni tavoittelee kasvua elementtitoiminnassa, kun taas Pietarissa yhtiö seuraa taloustilannetta ja sopeuttaa toimintaa tarvittaessa.

Luja-konserni 2014/2013

  • Liikevaihto milj. euroa 437,5/456,1
  • Liikevoitto % 4,2/3,6
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 17,6/14,9
  • Omavaraisuusaste % 40,9/43,6
  • Tase milj. euroa 211,4/176,0
  • Henkilöstö (kauden lopussa) 1 437/1 448

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Luja kohensi kannattavuuttaan viime vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat