Kokeile kuukausi maksutta

Virolaisten rakennusyritysten verovelat Suomessa kasvaneet

Elinkeinotoiminnan verovelka oli kasvanut lähes kolmeen miljardiin euroon vuoden 2013 lopulla. Ulkomaisten yritysten suhteellinen osuus oli kasvanut.

Elinkeinotoiminnan verovelka oli kasvanut lähes kolmeen miljardiin euroon vuoden 2013 lopulla. Ulkomaisten yritysten suhteellinen osuus oli kasvanut.

Tiedot käyvät ilmi Harmaan talouden selvitysyksikön tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin verovelkaisten yritysten verotarkastustietoja vuosilta 2008-2013.

Tutkimuksen mukaan yritysten verovelat ovat kasvusuunnassa. Kasvua on ollut muun muassa rakentamisen sekä majoitus- ja ravitsemisen toimialoilla.

Myös ulkomaisten verovelkaisten yritysten suhteellinen osuus on kasvanut. Yritysten oikeudellisten muotojen valossa verovelkaisia yrityksiä onkin suhteellisesti eniten ulkomaisten yritysten luokassa, yhteensä 19 prosenttia kaikista Verohallinnon rekisterissä olevista ulkomaisista yrityksistä. Ulkomaisia verovelkaisia yrityksiä on noin 2700.

Ulkomaisten yritysten suhteellinen osuus on kasvanut kahdessa vuodessa neljä prosenttiyksikköä.

Virolaisyrityksillä verovelkaa

Kaikista ulkomaisista verovelkaisista yrityksistä on virolaisia 75 prosenttia. Ulkomaisten yritysten verovelasta 52 prosenttia on virolaisten yritysten verovelkaa.

Eniten virolaisia verovelkaisia yrityksiä on rakentamisen toimialalla.

Verovelkaisista ulkomaisista yrityksistä vain 18 prosenttia on verohallinnon rekisterien mukaan edelleen toimivia yrityksiä.

Kaikista verovelkaisista yrityksistä oli tarkastettu 5 prosenttia. Näistä lähes puolet oli harmaan talouden tarkastuksia. Normaalisti harmaan talouden tarkastusten osuus kaikista tarkastuksista on noin neljännes.

Verovelka liittyy harmaaseen talouteen silloin, kun verovelvollisen tarkoituksena on ollut välttää yhteiskunnallisia velvoitteita ja verojen maksua muun syyn kuin maksukyvyttömyyden takia.

Verovelkoja myös maksetaan

Selvityksessä tutkittiin lisäksi yritysten kykyä maksaa verovelat. Puolentoista vuoden aikajänteellä tarkasteltuna runsas kolmannes selvityksen yrityksistä maksoi verovelkansa.

Toimivista yrityksistä 15 prosentilla oli Verohallinnon kanssa voimassa oleva maksusuunnitelma. Verovelkaisista yrityksistä noin 80 prosentilla oli ollut velka-asioita vireillä ulosotossa viimeisen neljän vuoden aikana. Velallisista yli puolella oli ulosotossa hakijana Verohallinnon lisäksi jokin muu velkoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Virolaisten rakennusyritysten verovelat Suomessa kasvaneet”

  1. En löytänyt euromäärää eli paljonko tuosta kolmesta miljarista on Virolaisten rakennusyritysten velkoja? Saisi asian oikeaan skaalaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat