Kokeile kuukausi maksutta

Parma lopettaa Ylöjärven tehtaan

Parma sulkee Ylöjärven tehtaan. Yt-neuvottelut koskevat 20 työntekijää. Kesän kuluessa kartoitetaan myös muun tuotantoverkoston tilanne. Perusteluna on heikon suhdanteen heikentämä tuloskehitys ja koko Consolis-konsernin kannattavuustavoitteet.

Hannu Tuukkala palasi Parman toimitusjohtajaksi.

Yt-neuvotteluja käytiin alkuvuodesta myös Kangasalan tehtaalla. Tehtaalta irtisanottiin runsaat kymmenen työntekijää. Kangasalla työntekijöitä on ollut noin 90.

”Kangasalan tehtaan jo aiemmin väläytelty lakkauttaminenkaan ei ole poissa laskuista”, sanoi toimitusjohtaja Hannu Tuukkala tammikuussa. ”Alkuvuoden kuormitus ratkaisee, mihin suuntaan ollaan menossa”, hän sanoi silloin Kangasalan Sanomille.

Viime kesänä Parma sulki Kurikan tehtaan. Työpaikan menetti 33 henkeä. Tuotantoyksikön uudistaminen olisi yritysjohton mukaan vaatinut liian suuria investointeja ranskalaisomisteiselle, Consolis-konserniin kuuluvalle Parmalle.

Tulos tappiolle

Parma kärsi vuonna 2014 rakennusalan heikosta suhdanteesta ja vaikeasta markkinatilanteesta. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 138,1 miljoonaa euroa (145,6 meur, 2013). Tulos jäi 0,4 miljoonaa euroa tappiolliseksi (5,9 meur, 2013).

Toimitusjohtaja Hannu Tuukkalan mukaan numerot kertovat koruttomasti, että rakentamisen pohjakosketus iskee nyt tosissaan myös rakennustuoteteollisuuteen.

”Heikko suhdanne, alan ylikapasiteetti ja äärimmilleen kiristynyt kilpailu ovat vieneet hintatasoa jatkuvasti alaspäin eikä selkeää käännettä parempaan ole näkyvissä”, Tuukkala toteaa.

Kovasta kasvusta jyrkkään laskuun

Vuosina 2006-2007  Suomen suurin betonielementtiyhtiö Parma oli vielä kasvuyhtiö ja se mm. osti Lakan Betonin elementtituotannon Joutsenossa ja Specifinnin Kotkan ja Kuusankosken tehtaat. Vielä vuonna 2013 toiminta laajeni, kun Parma osti  oululaisen Rajaville Oy:n koko osakekannan omistettuaan siitä siihen saakka 47,5 prosenttia. Ouluun oli juuri valmistunut uudet tuotantotilat.

Parmalla oli vuonna 2006 lähes tuhat työntekijää, kun määrä viime vuoden lopulla oli enää runsaat 600

Kilpailijat pärjäsivät paremmin

Viime vuonna Parman kovin kilpailija,  kuopiolainen perheyhtiö Lujabetoni  paransi selvästi liiketulostaan 4,8 prosenttiin liikevaihtosta ja kasvatti liikevaihtonsa lähes Parman tasolle. Parman leikkausten vuoksi se voi nousta tänä vuonna jo Parmaa suuremmaksi.

Niitä selvästi isompi betoniyritys on irlantilaisten omistama, pääasiassa valmisbetonia, mutta myös betonituotteita tekevä Rudus, jonka liikevaihto laski, mutta tulos pysyi positiivisena. Rudus järjesteli omalta osaltaan betonimarkkinoita vuonna 2013 ostamalla Lemminkäisen betonituotteet.

Sen sisaryritys, maan ainoa sementinvalmistaja Finnsementti puolestaan on suhdanteista riippumatta huippukannattava 18,3 prosentin liiketuloksella.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Parma lopettaa Ylöjärven tehtaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat