Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisilla eläkerahoilla omakotitaloja Yhdysvalloista

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sijoittaa suomalaisten eläkevaroja yhdysvaltalaisiin omakotitaloihin.

Ilmarisen sijoitussalkkuun hankitaan noin 200:n neliön omakotitaloja.

Yhtiö aikoo hankkia omistukseensa omakotitaloja noin 100 miljoonalla eurolla Yhdysvaltain kaakkois- ja eteläosista sekä keskilännestä.

”Yhdysvaltain omakotitalomarkkina on likvidi markkina ja kaavoitusprosessit sijoittajan kannalta sujuvia. Paikallinen standardi tapa tuottaa asuntoja pitkälti valmiista komponenteista on sijoittajan kannalta hyvä, sillä asunnot ovat hyvin kohtuuhintaisia”, Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava johtaja  Esko Torsti kertoo.

Ilmarisen sijoitusalueisiin kuuluvat esimerkiksi eteläisen Suur-Texasin, Keskilännen ja Kaakkois-Yhdysvaltain alueet.

Suur-Texasin alueeseen kuuluvat Texasin osavaltion lisäksi myös Oklahoman osavaltio, Arkansasin ja Louisianan osavaltioiden länsiosat ja Kansasin osavaltion eteläosat. Alueella on vahva talous ja se kärsi vähiten Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden taannoisesta romahduksesta. Lisäksi alueen avainkaupungeissa, kuten esimerkiksi Dallasissa ja Houstonissa on meneillään voimakas väestönkasvu.

Boom-bust -asuntomarkkinoiden alueella Yhdysvaltain kaakkoisosassa asunnot ovat taas erityisen edullisia. Pohjois-Carolinan osavaltiosta Floridan pohjoisosiin ja Alabaman itäosiin ulottuvalla alueella työttömyys alenee nopeasti. Alueella on hajautettuja vahvoja paikallistalouksia. Esimerkiksi Atlantassa ja Charlottessa sijaitsevat Fortune 500-listalta 18 suuryrityksen pääkonttorit.

Keskilännessä eli Kansasin itäosassa, Illinoisissa, Indianassa ja Kentuckyssa sekä Missourissa taloutta ylläpitävät vakaat paikalliset teollisuuden alat terveydenhuolto, valmistava teollisuus ja maatalous. Alueella on suuri vuokrakysyntä ja kiinteistösijoittajaa houkuttelevat vuokratasot. Alueen kaupunkeja ovat esimerkiksi St. Louis, Kansas City ja Cincinnati.

400 0makotitaloa

Ilmarisen tavoitteena on luoda noin kymmenelle eri kaupunkialueelle hajautettu noin 400 erillistalon kiinteistösalkku.

Tyypillinen omakotitaloalue

Yhtiö hankkii noin 200 neliön omakotitaloja, joista asukkaat maksavat vuokraa noin tuhat dollaria eli  884 euroa kuussa.

”Bruttotuotto omakotitaloista on noin kymmenen prosenttia. Kulujen ja vakuutusten jälkeen meidän tuottomme näistä vuokra-asunnoista on enemmän kuin viisi, mutta vähemmän kuin kymmenen prosenttia”, Torsti muotoilee.

Ensimmäiset sijoitukset on jo tehty, mutta lisää ostoja on valmisteilla. Ilmarinen etsii talot ison paikallisen kumppaninsa avustuksella, joka myös hallinnoi sijoituksia.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Suomalaisilla eläkerahoilla omakotitaloja Yhdysvalloista”

 1. Johan nyt jotakin. Suomalainen eläkeraha kiinni USA:n oamkotitaloihin. Jos onnistuu, niin silloinhan asia on ok. Eli Valloista rahaa meidän eläkkeisiin, mutta kyllä riskit ovat aivan liian suuret tuohon tuottoon nähden. Mitähän tässä on oikein takana?

 2. Aika alhainen vuokra, mistähän mahtaa johtua? Kiinteistövero maksetaan vuosittain, vakuutukset eivät ole halpoja. Tuotto riippuu dollarin suhteesta euroon.

 3. Kummalliseen silppusijoitteluun ’globaalisti’ on isolla eläkevakuuttajalla aikaa ja harrastusta.
  ps: Texasilaisille sopii varmasti hyvin että Suur-Texasiin kuuluu puoli mannerta )

 4. Suomalaisia eläkerahoja pitäisi sijoittaa Suomeen, koska silloin myös välilliset hyödyt tulisivat suomalaisille. Eläkeyhtiöt voivat saada prosentin pari kovempaa tuottoa ulkomaisista sijoituksistaan, mutta silloin suomalaiselle yhteiskunnalle kertyvät vero- ja muut tuotot jäävät ulkomaille.

  Arvioni on, että Suomeen tehdyt investoinnit tuottavat välillisesti ainakin saman verran lisää tuottoja Suomelle kuin ne tuottavat itse eläkeyhtiöille. Mikäli pystyvät, eläkeyhtiöt voivat tämän väitteen kiistää.

  Suomalaisten eläkevaroja hallinnoivien eläkeyhtiöiden pitäisi toimia isänmaan edun mukaisesti.

 5. Ei mitään järkeä. Miksei rakenneta vuokraasuntoja Pääkaupunki seudulle jossa niistä on huutavapula. Onko tässä takana että annetaan taas Suomalaiseten rahat Jenkeille. Eikö me mitään ole opittu edes Nokian ryöstöstä.

 6. Enemmän ihmetyttää tuo hinta. Miten ihmeessä Jenkkilään saa uuden 200m2 omakotitalon rakennutettua 120k taalalla kun Suomessa siihen menee yli kolminkertainen summa ihan helposti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat