Kokeile kuukausi maksutta

Ilmarisen tavoitteena kasvattaa kiinteistösijoituksia noin kahdella miljardilla lähivuosina

Eläkeyhtiö Ilmarisen tavoitteena on kasvattaa kiinteistösijoitusten suhteellista osuutta koko sijoitussalkussaan vuoteen 2020 mennessä. Samalla kiinteistösijoitusten arvo kasvaisi viidessä vuodessa lähes kahdella miljardilla eurolla.

Eläkeyhtiö Ilmarisen tavoitteena on kasvattaa kiinteistösijoitusten suhteellista osuutta koko sijoitussalkussaan vuoteen 2020 mennessä. Samalla kiinteistösijoitusten arvo kasvaisi viidessä vuodessa lähes kahdella miljardilla eurolla.

Ilmarisen sijoitusstrategiassa vuodelle 2020 reaalisijoitusten osuus kaikista sijoituksista olisi 20 prosenttia, josta kiinteistösijoitusten osuus olisi 15 prosenttia, infran osuus 4 prosenttia sekä maa- ja metsätalouden 1 prosentti. Kuluvan vuoden maaliskuussa kiinteistösijoitusten osuus salkussa oli 9,8 prosenttia ja infran vajaat 2 prosenttia.

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula korostaa kuitenkin sitä, että sijoitusstrategia ei ole kiveen hakattu.

”Markkinaolosuhteet huomioon ottaen sijoitusstrategiaa tarkastellaan vuosittain. Voi hyvin olla, että allokaatio-osuudet tulevat muuttumaan vuoteen 2020 mennessä”, Mursula toteaa.

Yhtiön tavoitteena on hakea kiinteistösijoituksissa kasvua erityisesti ulkomailla. Samalla tavoitteena on nostaa suorien kiinteistösijoitusten osuutta ja vähentää rahastojen osuutta. Ulkomailla suorien kiinteistösijoitusten arvo kasvaisi yli miljardilla eurolla.

”Ulkomailla lähdemme liikkeelle meille tutuimmista kiinteistötyypeistä: toimistot ja liiketilat ensimmäisinä, myöhemmin asunnot ja logistiikka”, kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen sanoo.

Ilmarinen on kuitenkin jo nyt sijoittanut muun muassa Yhdysvaltain asuntomarkkinoille. Listaamattomista sijoituksista vastaavan johtajan Esko Torstin mukaan tavoitteena on vajaan 100 miljoonan dollarin asuntosalkku Yhdysvalloissa ja nettotuottotavoite on selvästi yli 5 prosenttia.

Mikäli Ilmarisen kiinteistösijoitukset kasvavat sijoitusstrategian mukaisesti, myös Suomessa on tiedossa lievää kasvua.

”Vaikka olemme kertoneet, että haluamme hajauttaa kiinteistösijoituksiamme ulkomaille, tulemme edelleen sijoittamaan myös kotimaahan, mutta ei ehkä ihan samalla volyymillä kuin aiemmin. Strategiassamme suurin piirtein 100 miljoonaa euroa pitäisi vuosittain tehdä uusia investointeja myös Suomeen, jotta visio toteutuisi”, Aimonen sanoo.

”Kotimaan suora salkku tulee olemaan läpileikkaus Suomen kiinteistömarkkinasta. Logistiikka ja liiketilat ovat olleet meillä hieman alipainossa; olemme lisänneet niitä alkuvuoden aikana.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ilmarisen tavoitteena kasvattaa kiinteistösijoituksia noin kahdella miljardilla lähivuosina”

  1. Paljonko on tarpeeksi? Eläkeyhtiöillä on sijoituksia sen vuoksi, että olisi maksukykyä kun ns. suuret ikäluokat ovat eläkeiässä. Suuriksi ikäluokiksi kai luetaan 1945-1950 syntyneet ja he kaikkihan ovat jo eläkeiässä ja heille maksetaan eläkkeitä (jotkut harvat kyllä jatkavat työelämässä) jos eivät ole ns. manan majoilla. Ilmarinen maksoi v. 2014 eläkkeitä 4,35 mrd € ja sai eläkemaksutuloja 4,17 mrd €. Sen lisäksi sijoitukset tuottivat kai saman verran kuin eläkemaksutulot. Sijoitusten arvo v. 2014 lopussa oli 34,2 mrd €. Kun huomioidaan sijoitusten tuotto, pystyisi eläkkeitä maksamaan 10 vuotta vaikka ei perittäisi eläkemaksuja tuona aikana. On tietysti ihan oikein, että eläkeyhtiöillä on puskurirahastoja eläkkeiden maksamisen varmistamiseksi. Mutta paljonko on tarpeeksi? Miten suuria puskureiden pitää olla? Mitä mieltä on sijoittaa ulkomaille? Ei se edistä kotimaisia investointeja pätkääkään. Ja jos kerran sijoitukset tuottavat, pitäisikö eläkemaksuja alentaa? Mikä on kohtuus?

  2. Suomen kiinteistömarkkinat ovat niin pienet, että niihin ei voi tehdä miljardisijoituksia. Kiinteistöjä myydään nyt ulkomaisille sijoittajille. Kun ne muutaman vuoden kuluttua huomaavat, että tuottoa ei tule tarpeeksi, saa ne taas ostaa halvalla takaisin.
    Toisaalta ulkomailta tulevat osinkotulot tuovat uutta rahaa Suomen talouselämään. Juuri ulkomaisia tuloja kaivataan viennillä ulkomaille. Raha ei täällä lisäänny, jos lapioidaan lunta järven jäällä kasasta toiseen, tai pestään toinen toistemme paitoja. Joskus luultiin, että vaurastumme, kun rakennamme peltihalleja suoralla sähkölämmityksellä teollisuusalueet täyteen.

    1. No voihan sen näinkin käsittää.. Mutta paljonko on eläkeyhtiölle tarpeeksi? Tarpeeksi siihen, että sijoitusten tuotolla voidaan maksaa jopa kaikki eläkkeet? Ainakin voitaisiin alentaa eläkemaksuja.. tai pitää vapaavuosia maksuista. Se olisi sitä erinomaista elvytystä ja kilpailukyvyn parantamista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat