Kokeile kuukausi maksutta

Suomen kahtiajako syvenee – asuntotuotantokin keskittyy Helsingin seudulle

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksilleen tekemä kysely osoittaa, että Suomen asuntomarkkinat jakaantuvat vahvasti myös uudistuotannon osalta.

Kuuntele juttu

Yritysten tänä vuonna aloittamista asunnoista rakennetaan kyselyn mukaan peräti 59 prosenttia Helsingin seudulle. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentamisessa keskittyminen on jonkin verran voimakkaampaa kuin kuluttajille myytävissä asunnoissa.

Asuntorakentamisen painottuminen Helsingin seudulle on kiihtynyt entisestään tammikuusta, jolloin RT:n edellinen jäsenkysely tehtiin.

Tampereen seutukunnan alueella aloitetaan tänä vuonna arviolta 14 prosenttia RT:n jäsenyritysten kohteista. Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion osuus asuntoaloituksista on kohtuullisen pieni.

Kasvukeskusten ulkopuoleiseen Suomeen sijoittuu RT:n jäsenyritysten aloittamista vapaarahoitteisista asuntokohteista vain noin 15 prosenttia.

Käytettyjen asuntojen osalta Suomen kahtiajakoa konkretisoi Nilsiän keskustassa sijaitsevan taloyhtiön esimerkki. Pankit kieltäytyivät lainoittamasta huolellisesti suunniteltua asuntoyhtiön peruskorjaushanketta. Lue Rakennuslehden juttu Nilsiän tapauksesta.

Rahastoille tuhansia asuntoja

RT:n jäsenkyselyn mukaan rakennusliikkeet aikovat aloittaa tänä vuonna yhteensä lähes 12 100 rivi- ja kerrostaloasunnon rakentamisen. Arvio on kasvanut 1 700 asunnolla edellisestä tammikuun kyselystä.

Aloituksista reilut 60 prosenttia (vajaat 7 400 asuntoa) on omaperusteisia omistusasuntoja. Loput, reilut 4 700 asuntoa on neuvottelu-urakoihin perustuvia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Käytännössä vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto menee kokonaan rahastoille.

Ennakoitu asuntorakentamisen kasvu painottuu kuluvan vuoden jälkipuoliskolle, jolloin aloitetaan arviolta 6 900 asunnon rakentaminen. Erityisesti näyttää kyselyn mukaan virkistyvän perustajaurakointi, mutta myös vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto on kasvussa.

Aloitukset nousevat 28 000 asuntoon

Viime vuonna aloitettiin RT:n mukaan 26 800 asunnon rakentaminen. Lisäksi Tilastokeskus on kirjannut 1 400 asunnon aloitukset muissa kuin asuinrakennuksissa. Tiedot ovat kuitenkin epävarmoja, sillä Tilastokeskuksen rakentamisen tilastointikatkos jatkuu yhä. Aloitusmäärät joudutaan edelleen arvioimaan arvioitujen rakennuslupatietojen pohjalta. Selvää kuitenkin on, että viime vuonna asuntorakentaminen ei vähentynyt läheskään niin paljon kuin oli arvioitu.

RT nostaakin selvästi tätä vuotta koskevaa asuntojen aloitusarviotaan. Maaliskuussa se arvioi, että tänä vuonna aloitetaan kaikkiaan vain 23 500 asunnon rakentaminen. Ennusteen pohjana oli Tilastokeskuksen tieto, jonka mukaan viime vuonna olisi käynnistynyt vain 24 500 asuntoa.

”Tänä vuonna voisi käynnistyä noin 28 000 asunnon rakentaminen”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen arvioi nyt. RT julkistaa suhdanne-ennusteensa elokuun loppupuolella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Suomen kahtiajako syvenee – asuntotuotantokin keskittyy Helsingin seudulle”

  1. Keskustassa ajatellaan, että tasapuolisuuden vuoksi Helsingin käyrä on saatava painumaan muiden tasolle eikä tuollainen suorastaa hävytön kulmakerroin ole millään muotoa sovelias.

  2. Tekstissä kirjoitetaan kahtiajaosta kasvukeskusten (lue: suuret kaupungit) ja muun suomen välillä:
    ”Kasvukeskusten ulkopuoleiseen Suomeen sijoittuu RT:n jäsenyritysten aloittamista vapaarahoitteisista asuntokohteista vain noin 15 prosenttia.
    Käytettyjen asuntojen osalta Suomen kahtiajakoa konkretisoi Nilsiän keskustassa sijaitsevan taloyhtiön esimerkki. ”

    Kuitenkin otsikossa annetaan kuva, että kahtiajako olisi Helsinki – muu Suomi.

  3. Perin omituinen otsikointi jutussa. Kaipa asuntotuotannon pitää vastata väestön muuttoliikkeen ja asuntomarkkinatilanteen mukaista kehitystä. Kuka maksaisi, jos asuntoja rakennettaisiin tasaisesti maan eri osiin, vaikka tarvetta ei oikeastaan olekaan, kuten jutun otsikko antaa odottaa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat