Kokeile kuukausi maksutta

Taas uusi positiivinen merkki rakentamisessa – palkkasumma kasvoi rajusti

Rakentamisen palkkasumma kasvoi kuluvan vuoden huhtikuussa peräti 9,9 prosenttia vuotta aiemmasta, ilmenee Tilastokeskuksen palkkasummakuvaajista. Raju palkkasumman kasvuvauhti saattaa antaa viitteitä myös rakentamisen kasvusta.

Rakentamisen palkkasumman kasvuvauhti oli eri päätoimialoista kaikkein nopeinta sekä huhtikuussa että pidemmällä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla helmi-huhtikuussa 2015.

Rakentamisen alasektoreista talonrakentamisen palkkasumma kasvoi huhtikuussa 11,1 prosenttia vuoden takaisesta, maa- ja vesirakentamisen palkkasumma 3,8 prosenttia ja erikoistuneen rakennustoiminnan palkkasumma 10,9 prosenttia.

Myös pidemmällä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla rakentamisen palkkasumma kasvoi voimakkaasti. Se kasvoi helmi-huhtikuussa 5,8 prosenttia vuoden takaisesta. Muista päätoimialoista seuraavaksi nopeinta palkkasumman kasvuvahti oli teollisuudessa, jossa kasvua kertyi 4,0 prosenttia. Koko talouden palkkasumma kasvoi helmi-huhtikuussa 2,8 prosenttia.

Palkkasumma tarkoittaa yritysten maksamien bruttomääräisten palkkojen summaa. Palkkasummaan vaikuttavat palkansaajien ansiotasossa tapahtuvien muutosten ohella myös työllisyyden muutokset.

Tilastokeskus ei ole vielä julkaissut palkansaajien ansiotasoindeksiä huhtikuulta. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa rakentamisen ansiotaso nousi kuitenkin vain 0,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Samalla tammi-maaliskuun jaksolla rakentamisen palkkasumma kasvoi 3,5 prosenttia.

Onko rakentaminen todellisuudessa kasvussa?

Palkkasumman selvästi ansiotasoindeksiä rajumpi nousu voisi viitata siihen, että rakentamisen toimeliaisuus on todellisuudessa noussut alkuvuonna. Koska palkkasummaan vaikuttavat ansiotason muutosten lisäksi työllisyydessä tapahtuvat muutokset, on perusteltua olettaa, että rakentaminen olisi kasvanut alkuvuodesta.

Rakennustuotannosta ei ole saatu varmoja tietoja koko alkuvuonna, koska Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilasto on ollut tuotantokatkolla tammikuusta asti. Tuotantokatkon takana on se, että Väestörekisterikeskus ei ole pystynyt toimittamaan Tilastokeskukseen tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja riittävän kattavasti.

Vajaa kuukausi sitten Tilastokeskus kuitenkin julkaisi edellisvuoden tietojen perusteella estimoidun rakennus- ja asuntotuotantotilaston. Sen mukaan rakennustuotannon kiinteähintainen volyymi olisi jäänyt vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä vielä 13 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen estimaatin mukaan myös käynnissä olevan asuinrakentamisen kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni 11 prosenttia vuoden takaisesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Taas uusi positiivinen merkki rakentamisessa – palkkasumma kasvoi rajusti”

  1. Taitaa olla niin, että vihdoin toimet harmaan talouden kitkemiseksi ovat sillä tasolla, että palkat näkyvät yhä enemmän verottajallakin. Samaan viittaisi se, että ilmeisesti ulkolaisten määrä on selvästi laskussa, eli pimeitä palkkoja lienee vaikeampaa maksaa jolloin ”joudutaan” palkkaamaan ihan lain mukaisesti, ja pimeästi tehneiden ulkolaisten kilpailuetu pienenee suhteessa laillisiin työmiehiin. Tuo nyt lienee selvä tekijä, koska eihän muuten palkat nousisi tilastoissa samalla kun rakentaminen vähenee – olisipa kaikki toimet tulleet jo parikymmentä vuotta sitten. No, kohta varmaan nykyhallitus helpottaa taas firmojen hämäräpuuhia.

  2. Tilastokeskus 19.5.:

    Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 6,8 miljoonalle kuutiometrille, joka on 4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 5 prosenttia enemmän. Eakennustuotannon kiinteähintainen volyymi jäi vielä 13 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin.

    Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen estimoituun rakennus- ja asuntotuotantotilastoon, jonka laadinnassa aineistoa on korjattu menetelmällisesti edellisvuoden tietojen perusteella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat