Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Kalliit lupavaatimukset voivat torpata omakotitalohankkeen

Yksityiskohtaiset viranomaisvaatimukset ja vaihtelevat tulkinnat tuottavat rakentajille päänvaivaa ja turhia kustannuksia. Pahimmillaan omakotitalon rakentaminen jää haaveeksi tai kerrostalohanke jumittuu lupaviidakkoon, kertoo RT:n kysely jäsenyrityksilleen.

Kuvituskuva. Kuva: Merja Mannila

Oman kodin rakennuttamista suunnitteleva törmää kaavamääräysten tiukkoihin kiemuroihin viimeistään rakennuslupavaiheessa. Usein halutunlainen talo ja määräysten edellyttämä talo ovat kaksi eri asiaa, joista jälkimmäisellä on huomattavasti korkeampi hintalappu.

”Tiettyyn rajaan saakka sääntely on toki hyödyllistä ja välttämätöntä. Haitalliseksi se muuttuu silloin, kun määräykset menevät tarpeettoman pikkutarkalle tasolle ja rajoittavat liiaksi vaihtoehtoja. Se nostaa väistämättä kustannuksia ja päätyy viime kädessä asiakkaiden maksettavaksi”, johtaja Anu Kärkkäinen Rakennusteollisuus RT:stä toteaa.

Rakennusteollisuus RT:n kyselyyn vastanneesta valmistaloja markkinoivasta yrityksestä todetaan, että kauppoja jää toistuvasti tekemättä, kun asiakkaan rahat eivät riitä vaaditunlaiseen toteutukseen.

RT keräsi jäsenkyselyllä yritysten näkemyksiä lupaprosessien ongelmista ja näiden ratkaisukeinoista. Vastaajina oli niin suurten rakennusyritysten kuin pientaloteollisuudenkin edustajia.

Pienet kunnat suuria notkeampia

Kyselyyn vastanneiden rakennusalan ammattilaisten mielestä osa vaatimuksista pohjautuu viranomaisen henkilökohtaisiin mieltymyksiin eikä niille ole selkeitä perusteita. Toisinaan talon ulkonäköä koskevat yksityiskohtaiset vaateet ohjaavat Kärkkäisen mukaan jopa esimerkiksi sellaisiin terassiparvekeratkaisuihin, jotka ovat riskialttiita meidän sääoloissamme.

Usealla alueella toimiville yrityksille kiusaa tuottavat kyselyn mukaan myös viranomaisten vaihtelevat tulkinnat. Toimintamalleja ei voida vakioida, ja lupaprosessit tuottavat ikäviä ja kalliitakin yllätyksiä, kun vaikkapa palomääräysten vaatimukset vaihtuvat jopa kesken hanketta.

”Vaikka rakennusmääräykset ja -ohjeet ovat samoja Helsingistä Utsjoelle, se mikä kelpaa yhdellä paikkakunnalla, ei päde toisaalla. Suurissa kaupungeissa myös yksittäisten virkamiesten välillä on eriäviä tulkintoja”, Kärkkäinen sanoo.

Pienet kunnat osoittautuivat kyselyssä suuria notkeammiksi. Isoista kaupungeista muun muassa Vantaa keräsi kiitosta joustavuudesta ja nopeudesta. Myös Turku, Tampere ja Oulu saivat myönteisiä mainintoja, kun taas Espooseen ja Kuopioon kohdistui kriittisempää palautetta.

Rakennusteollisuus RT:n toteuttamaan kyselyyn tuli kaikkiaan 134 vastausta. Vastaajat edustivat kaikenkokoisia talon- ja infrarakentamisen, pientaloteollisuuden sekä betoniteollisuuden yrityksiä eri puolilta Suomea.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kysely: Kalliit lupavaatimukset voivat torpata omakotitalohankkeen”

  1. Ilmoitin erään kunnan rakennusvalvontaan, että puran vanhan mökin (lautarakenteinen) ja rakennan samalla perustukselle samanlaisen ja kokoisen uuden mökin (hirsirakenteinen). Mökki ja tontti ovat olleet kaavassa jo runsaan 30 vuotta.
    Mutta jouduin hankkimaan uuden rakennusluvan sekä poikkeusluvan, joka piti vielä vahvistaa läänin oikeudessa!
    Koko lupa prosessi tuli maksamaan yli 1200 €!
    Kysyn asiantuntijoilta, mihin em. maksut perustuvat?

  2. et kai sinäkään haluaisi maksaa toisen henkilön mökin vaatiman luvan kuluja veroissasi? Rakentaja maksaa.

  3. Orja joutuu itse maksamaan oman kontrollointijärjestelmänsä isännän keräämien verojen ja korkojen lisäksi. Ihmiset eivät ole olleet vapaita vuosisatoihin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat