Kokeile kuukausi maksutta

Spondan taloudellinen vuokrausaste koheni

Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan liikevaihto ja nettotuotot heikkenivät kuluvan vuoden toisella neljänneksellä hieman viime vuoden vastaavasta jaksosta. Lasku johtui pääosin vuoden 2014 aikana myydyistä kiinteistöistä. Sen sijaan operatiivinen tulos säilyi vuoden takaisella tasolla. Taloudellinen vuokrausaste koheni.

Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan liikevaihto ja nettotuotot heikkenivät kuluvan vuoden toisella neljänneksellä hieman viime vuoden vastaavasta jaksosta. Lasku johtui pääosin vuoden 2014 aikana myydyistä kiinteistöistä. Sen sijaan operatiivinen tulos säilyi vuoden takaisella tasolla. Taloudellinen vuokrausaste koheni.

”Vuoden 2015 toisen neljänneksen lopussa myimme kaksi kiinteistöä Moskovasta. Kiinteistöjen myynnit laskivat konsernin taloudellista vuokrausastetta. Tästä huolimatta Spondan vuokrausaste oli vuoden 2014 vertailulukua yli puoli prosenttiyksikköä korkeampi”, Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen sanoo.

Sponda kirjasi toiselle neljännekselle sijoituskiinteistöjen käyvän arvon positiivista muutosta 22,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin lukema oli 4,8 miljoonaa. Selvästi vertailujaksoa suuremman käyvän arvon muutoksen ansiosta liikevoitto ja tulos ennen veroja muodostuivat selvästi vertailujaksoa paremmiksi.

Spondan Suomessa sijaitsevien kiinteistöjen arvo kehittyi positiivisesti pääosin tuottovaatimusten laskun vuoksi. Suomessa myös markkinavuokrien ja ylläpitokulujen muutos nostivat kiinteistöjen arvoa. Sen sijaan Venäjällä sijaitsevista kiinteistöistään yhtiö kirjasi negatiivista käyvän arvon muutosta, joka aiheutui kiinteistöjen tuottovaatimusten ja markkinavuokrien muutoksista.

Spondan rakennuttama Helsingin Lassilan toimistotalo valmistui aikataulussa kesäkuun lopussa, ja ensimmäiset vuokralaiset ovat muuttaneet taloon. Kohteen vuokrattava pinta-ala on 4 600 neliötä, ja valmistuessaan se oli 65-prosenttisesti vuokrattu. Yhtiöllä on parhaillaan rakenteilla kaksi tärkeää kiinteistökehitysprojektia: toimistotalo Helsingin Ilmalaan valmistuu kuluvan vuoden lopussa ja kauppakeskus Ratina Tampereelle kesällä 2018.

Sponda arvioi koko vuoden 2015 nettotuottojen olevan 158–168 miljoonaa euroa ja oikaistun operatiivisen tuloksen olevan 95–105 miljoonaa euroa.

Sponda-konserni 4-6 2015/4-6 2014

Liikevaihto milj. euroa 59,4/62,6
Nettotuotot milj. euroa 42,5/45,5
Sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutos milj. euroa 22,3/4,8
Operatiivinen tulos milj. euroa 26,4/26,4
Tulos ennen veroja milj. euroa 53,1/30,3

1-6 2015/1-6 2014

Liikevaihto milj. euroa 116,6/126,1
Nettotuotot milj. euroa 82,1/89,4
Sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutos milj. euroa 12,4/-1,8
Operatiivinen tulos milj. euroa 51,3/51,7
Tulos ennen veroja milj. euroa 68,1/46,7
Taloudellinen vuokrausaste kauden lopussa % 86,3/85,7
Omavaraisuusaste % 40,7/40,1

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Spondan taloudellinen vuokrausaste koheni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat