TTY kokosi portaaliin tietopaketin betonielementti­talojen korjaamisesta

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitos on luonut verkkoportaalin, joka auttaa 1960–70-lukujen betonielementtitalojen korjausten suunnittelussa ja päätöksenteossa. Portaali on suunnattu niin asukkaille, asuntoyhtiöiden päättäjille, suunnittelijoille kuin kuntapäättäjillekin.

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitos on luonut verkkoportaalin, joka auttaa 1960–70-lukujen betonielementtitalojen korjausten suunnittelussa ja päätöksenteossa. Portaali on suunnattu niin asukkaille, asuntoyhtiöiden päättäjille, suunnittelijoille kuin kuntapäättäjillekin.

Nyt julkaistu portaali Uudista.fi tarjoaa asiantuntijoiden kokoamia hyviä käytäntöjä ja tukea rakennuskannan uudistamiseen liittyvään päätöksentekoon. Kokonaisuus on jaettu neljään aihealueeseen: tila, toiminta, tekniikka ja hallinto. Sivuston sisältö on muotoiltu tiiviiksi ja yleistajuisiksi verkkoartikkeleiksi. Artikkeleiden taustalla on useista lähteistä koottua tiede- tai ammattikirjallisuutta, ja niiden sisältöä on havainnollistettu suunnitelmin ja kuvituskuvin. Valmiin sivuston laajuus vastaa yli 200-sivuista tietokirjaa.

Portaalin sisällöntuotantoon on osallistunut asiantuntijoilta useilta eri tieteenaloilta.

Sivuston sisältöä ja toiminnallisuutta kehitetään syksyn 2015 aikana. Sivustoon liitetään laskentatyökalu, jonka avulla useimpien artikkeleissa esitettyjen toimenpide-ehdotusten kustannusvaikutukset ovat arvioitavissa. Käyttäjä saa arvion toimenpiteiden kustannuksista koko taloyhtiön ja yhden asunnon tasolla. Lisäksi teksti- ja kuvamateriaalia voidaan syventää. Sivustoa kehitetään mielellään myös yhteistyössä korjausrakentamisen alalla toimivien yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Rakennusten tekniset järjestelmät lähestyvät käyttöikänsä loppua

Suomessa 1960–70-lukujen betonielementtirakennukset edustavat suurta osaa rakennuskannasta ja samalla kansallisvarallisuudesta. Vanhenevien rakennusten tekniset järjestelmät lähestyvät kuitenkin käyttöikänsä loppua. Lisäksi useat tuon ajan rakennukset kärsivät heikosta arvostuksesta.

”1960–70-luvuilla rakennetut alueet ovat kuitenkin enimmäkseen mainettaan parempia, joten niitä kannattaa kehittää. Tämä voi tosin olla haasteellista ja vaatii osaamista”, projektitutkija Tuomo Joensuu Tampereen teknillisestä yliopistosta sanoo.

Yleisiä korjaustarpeita ovat esimerkiksi säärasitukselle alttiiden rakenneosien vauriot, energiatehokkuuden parantaminen ja talotekniikka. Toisaalta rakennukset ovat monien mielestä ilmeeltään yksitoikkoisia ja toiminnallisilta mahdollisuuksiltaan rajoittuneita. Myöskään piha-alueiden laatu ei aina vastaa nykyaikaisia odotuksia ja esteettömyydessä on parannettavaa.

”Kaikkiin kehittämistarpeisiin löytyy kuitenkin hyviä ratkaisuja, ja suunnitelmallisen kiinteistönpidon myötä uudistukset tulee toteutettua harkitusti ja hallitusti.”

Verkkopalvelu on tuotettu osana Aran Asuinalueiden kehittämisohjelmassa rahoitettua LähiöOppi-hanketta. Hankkeen sisällöstä ja rakenteesta vastaa Tuomo Joensuu. Vastuullisena johtajana toimi TTY:n korjausrakentamisen opettaja Harri Hagan. Lisäksi työtä ovat ohjanneet Aran, ympäristöministeriön ja Kiinteistöliiton asiantuntijat.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “TTY kokosi portaaliin tietopaketin betonielementti­talojen korjaamisesta”

  1. Näitä näytetään julkaistavan kuin sieniä sateella. Tuntuu, että julkisin rahoin tehdään samat asiat kerta toisensa jälkeen. Ja sitten eri tekijät vähättelevät toisiaan. Onneksi edes Tekes -rahoitusta vihdoin vähennetään.

  2. Valikko valikon perään. Tämä on mielestäni käyttökelpoisuuden suhteen pohjanoteeraus.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat