Käytetyt omakotitalot tekivät kauppansa alkuvuonna

Käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppa jatkoi vahvistumistaan alkuvuonna Suomessa, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Kauppamäärä kasvoi tammi-syyskuussa 2015 yhteensä noin 5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppa jatkoi vahvistumistaan alkuvuonna Suomessa, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Kauppamäärä kasvoi tammi-syyskuussa 2015 yhteensä noin 5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Käytettyjen omakotitalojen kauppa kasvoi tammi-syyskuussa yhteensä noin 8,7 prosenttia. Vanhojen rivitaloasuntojen kauppa lisääntyi noin 8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhoissa kerrostaloasunnoissa kasvun arvioidaan olleen reilu 3 prosenttia. Tänä vuonna edellisvuoden kauppakuukaudet on ylitetty maalis-, kesä- , heinä- ja elo- ja syyskuussa.

Syyskuussa edellisvuoden tason ylitys on ollut niukin. Silloinkin Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan käytettyjen asuntojen yhteiskauppamäärässä päästiin reilu puoli prosenttia edellisvuotta parempaan kauppamäärään.

”Viime vuoteen verrattuna kehitys on viime aikoina ollut oikeansuuntainen, mutta toki olemme koko ajan jäljessä muutaman vuoden takaisesta tasosta. Tilanne heijastaa maan talouden yleistilannetta: kuluttajien luottamus omaan talouteen on alamaissa eikä edes poikkeuksellisen alhainen korkotaso ole saanut asuntokauppaa nousemaan takavuosien tasolle”, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

”Kaupanteon tahti on tänä vuonna ylittänyt viimevuotisen tason maalis-, kesä-, heinä- elokuussa sekä nyt niukahkosti myös syyskuussa. Esimerkiksi kesäkuussa vanhoja asuntoja myytiin lähes 12 prosenttia, heinäkuussa noin 4 prosenttia ja elokuussa lähes 10 prosenttia viimevuotista enemmän. Vuoden muina kuukausina kauppaa on tehty pitkälti samaan tahtiin kuin edellisvuoden vastaavina kuukausina.”

KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaana olevat yritykset välittivät syyskuussa vanhoja kerrostaloasuntoja yhteensä noin 2130, vanhoja rivitaloasuntoja noin 715 ja vanhoja omakotitaloja noin 925 kappaletta.

Syyskuun luvuissa suurin ilonaihe oli KVKL:n mukaan vanhojen omakotitalojen kauppa, joka kasvoi edellisvuoden tasosta 10 prosenttia. Sen sijaan vanhoissa kerrostaloissa otettiin viime vuoden syyskuuhun nähden takapakkia 3,3 prosenttia ja vanhoissa rivitaloasunnoissa 2,5 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Käytetyt omakotitalot tekivät kauppansa alkuvuonna”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat