Työmaavalosta tuli uusi vientituote

Helsinkiläinen startup‐yritys El & Site on valmistanut muutamassa vuodessa 70 000 valaisinta, jotka valaisevat työmaita Suomessa, Norjassa, Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa

Kymmenen vuotta sitten sähköurakoitsija Timo Lamberg uurasti haalarit hiessä työmailla. Sen jälkeen kului vuosia rakennuskoneiden vuokrausbisneksessä. Sitten hänellä konkreettisesti välähti. Lamberg mietti, että työmaiden helposti rikki meneville loisteputki- ja sähkölamppuvirityksille on pakko olla joku toinen vaihtoehto.

Lamberg kehitti led-tekniikkaan perustuvan Mberg-valaisimen yhteistyössä suomalaisten led-osaajien kanssa. Mukana oli myös Lambergin veli Henrik Puustinen, jolla oli pitkä kokemus suomalaisesta elektroniikkateollisuudesta ja Nokialta.

Suunnittelutiimissä oli mukana esimerkiksi vantaalainen Bestsidan, joka teki valaisimen mekaanista suunnittelua. Elektroniikkaa varten kasattiin oma viiden hengen joukko. Myöhemmin mukaan tuli lohjalainen MLB-Electronics latomaan led-kortteja. Valaisimen muoviosat tulevat Scaleteciltä ja Plastexilta. Ripustuskoukun tuottaa Jurvan Jousi. Tuotekehitystyössä oli mukana alusta lähtien myös markkinoinnin ammattilainen Kati van Heerden, jonka Lamberg palkkasi suomalaisesta led-alan yrityksestä.

Valaisimen kotimaisuusaste on yli 70 prosenttia, ja sillä on avainlipputunnus. ”Tuotteet kootaan Pitäjänmäen tuotantolaitoksellamme, ja olen ottanut asiaksemme työllistää alle 25-vuotiaita nuoria”, Lamberg kertoo.

Sadan asteen pakkanen

Vuonna 2013 toimintansa käynnistänyt El & Site on valmistanut tämän vuoden loppuun mennessä jo reilut 70 000 työmaavalaisinta. Ne on testattu pudotuskokein 15 metrin korkeudesta. Lisäksi valaisimia on jäädytetty ja kuumennettu äärioloissa.

”Startup-yrityksessä on pakko tehdä kaikki mahdollinen. Uskoimme alusta lähtien innovaatioomme, sillä komponentit ovat kevyitä ja kestäviä. Pudottelimme myös muita vaihtoehtoja, mutta kun testivideotamme oli katsottu Youtubessa 500 kertaa, ruotsalainen asianajotoimisto lähestyi meitä. Päätimme sen jälkeen poistaa muiden kuin omien tuotteittemme testivideon”, Lamberg muistelee hymyillen.

Ensimmäinen myytävä valaisin valmistui toukokuussa 2013, ja vuoden loppuun mennessä niitä oli myyty jo 15 000. Markkinoille menoa avittivat Lambergin hyvät kontaktit Ramirentin kanssa.

”Myyntityö on kiinni omista verkostoitumistaidoista. Olen työskennellyt työnjohdossa työmailla ja tunnen sekä asentajien että toisaalta myös päälliköiden maailman. Osaan puhua heidän kieltään ja kysyä, mitä työmaalla tarvittaisiin.”

Nykyään yrityksen asiakaskuntaan kuuluvat esimerkiksi SRV, Ramirent, Hämeen Rakennuskone, saksalainen Würth ja maailman suurimpiin kuuluva sähkötukku Rexel. Espanjassa Mbergit valaisevat infrajätti Ferrovialin luotijunatunnelityömaan.

Lue lisää perjantaina 23.10.2015 ilmestyneestä Rakennuslehdestä numero 33/2015.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Työmaavalosta tuli uusi vientituote”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat