Kokeile kuukausi maksutta

Omistusasuntojen rakentaminen ja kauppa hurjassa vauhdissa pääkaupunkiseudulla

Pk-seudun asuntomarkkinoilla lyötiin tämän vuosituhannen ennätykset aloitusten, kauppojen ja tarjonnan määrissä, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Asuntorakentamisen vauhtia korostaa vielä se, että selvityksessä ovat mukana pelkästään kuluttajamyyntiin tuodut kohteet. Esimerkiksi rakennusliikkeiden urakkatuotantona suoraan sijoittajille tekemät kohteet eivät ole luvuissa mukana.

Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla aloitettiin puolessa vuodessa 2 857 gryndausasunnon rakentaminen. Se on 44 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten ja ylivoimaisesti korkein lukema vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Tällaista aloitustahtia ei ole ollut koko 2000-luvulla. Vuoden aikajaksolla aloituksia oli 4 547.

Pk-seudun asuntoaloituksista oli Helsingin sääntelemättömien asuntoaloitusten osuus 40 prosenttia, hintasäänneltyjen hitasien 7 ja Espoo–Kauniainen-alueen osuus 35 prosenttia. Vantaan osuus aloituksista oli tavallista pienempi, 18 prosenttia.

Vantaan asuntoaloitukset saattavat kiihtyä jatkossa, sillä ennakkomyynnissä ilman aloituspäätöstä olevien kohteiden määrä kasvoi Vantaalla naapurikaupunkeja enemmän.

Pk-seudulla on yhteensä 1 184 asuntoa ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä. Se on neljännes enemmän kuin vuosi sitten.

Kauppa ennätystasolla

Pääkaupunkiseudulla tehtiin vuositasolla 4 152 sääntelemättömän uuden asunnon kauppaa, mikä on tämän vuosituhannen ennätys. Kauppojen määrä ylittää peräti 53 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvotason.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kauppojen määrä lisääntyi 40 prosenttia.

Espoon uusien asuntojen kaupat kasvoivat huhtikuusta peräti 79 prosenttia. Helsingissä kaupat lisääntyivät 26 prosenttia, mutta Vantaalla kauppojen määrä putosi ennätystasolta 20 prosenttia. Vantaankin kauppojen määrä on hyvällä tasolla.

Vilkas asuntokauppa kertoo kuluttajakaupan piristymisestä, sillä sijoittajakysynnässä ei ole tapahtunut oleellista muutosta tarkastelujaksolla.

Uusien asuntojen osuus asuntokaupoista nousi seuranta-ajan ennätystasolle 24 prosenttiin.

Pk-seudulla myynnissä olevien uusien asuntojen määrä on noussut tämän vuosituhannen ennätystasolle. Myytävä lisääntyi viime huhtikuusta yli 600 asunnolla (+20 %). Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna tarjontaa on 9 prosenttia enemmän.

Tarjonnan määrä ylittää kymmenen vuoden keskiarvon 50 prosentilla.

Valmista varastoa yli 800 asuntoa

Valmiiden myymättömien asuntojen määrä väheni huhtikuusta 70 asunnolla, mutta silti pääkaupunkiseudulla odottaa ostajaa 804 valmista uutta asuntoa. Määrä ylittää kymmenen vuoden keskiarvotason 77 prosentilla.

Valmiiden varastoa on purettu sijoittajakaupoilla ja houkuttelemalla kuluttajia asuntokaupoille erilaisten kylkiäistarjousten avulla.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Myytävää riittää 10,4 kuukaudeksi, kun lukema oli huhtikuussa 10,7 kuukautta. Markkinatilanne on tasapainossa.

Espoossa raju hinnannousu

Myynnissä olevat uudet asunnot ovat kallistuneet tasaista tahtia. Huhtikuusta hinnat nousivat 2,4 prosenttia ja vuodessa 4,2 prosenttia.

Hintojen noususta vastasi Espoo–Kauniainen-alue, jonka keskineliöhinta nousi 5 689 euroon (+7,9 % vuodessa). Helsingissä vapaarahoitteinen asuntoneliö maksaa keskimäärin 6 323 euroa (-1,5 % vuodessa). Vantaalla asuntoneliötä kaupataan keskimäärin 4 252 eurolla (-1,2 % vuodessa).

Espoo-Kauniainen -alueella myynnissä olevan uuden kerrostaloneliö keskihinta (6 126 euroa) on jo lähes Helsingin kerrostaloneliön (6 463 euroa) tasoa.

Lue Rakennuslehden pk-seudn ulkopuolista Suomea kosekva markkinakatsaus tästä.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omistusasuntojen rakentaminen ja kauppa hurjassa vauhdissa pääkaupunkiseudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat