Kokeile kuukausi maksutta

Ilmarinen aloittaa uusien kiinteistöjen hiilijalan­jälkilaskennan

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen alkaa laskea uusien rakennuskohteidensa hiilijalanjäljet.

Eläkeyhtiö Ilmarisen pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa.
Kuuntele juttu

Uusi käytäntä alkaa vuoden 2016 alusta. Hiilijalanjäljen määrittelyllä yhtiö pyrkii pienentämään oman toimintansa ilmastovaikutusta sekä ohjaamaan koko rakennusalaa kohti puhtaampia ratkaisuja.

Yhtiö on jo vuosia kiinnittänyt huomiota rakennustensa energiatehokkuuteen ja valinnut mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

”Meidän on kuitenkin entistä paremmin pystyttävä tiedostamaan rakennushankkeidemme hiilijalanjälki ja alettava pohtia, miten pienennämme kiinteistösijoitustoimintamme ilmastovaikutuksia. Hiilijalanjäljen laskeminen tekee asian konkreettiseksi ja toimii työkaluna, kun mietimme vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa entistä ilmastoystävällisempiä rakennushankkeita” Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski sanoo yhtiön tiedotteessa.

Hiilijalanjäljen laskenta sisällytetään kaikkiin Ilmarisen uudisrakentamisen urakkasopimuksiin, oli sitten kyse toimitiloista, asunnoista tai vaikkapa kauppakeskuksista.

”Arvio tehdään heti projektien alkuvaiheessa. Näin pystymme tarvittaessa etsimään vaihtoehtoisia toteutustapoja esimerkiksi runko- ja julkisivuratkaisuille, jotka muodostavat merkittävän osan rakennusten hiilijalanjäljestä. Lisäksi pystymme osoittamaan suunnittelijoille heidän ratkaisujensa vaikutuksia”, Rajamäki kertoo.

Rajakosken mukaan on myös tärkeää huomioida rakentamiseen liittyvien kuljetusmatkojen minimointi heti projektien alkuvaiheessa.

Rajamäki huomauttaa, että Pariisin ilmastokokouksen solmimisen jälkeen koko rakennusalan olisi tärkeää lähteä yhdessä miettimään, miten rakentamisen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää.

”On aina parempi, että toimiala itse miettii ratkaisuja, kuin että odotamme viranomaismääräyksiä ja -normeja ohjaamaan toimintaamme. Olemme pääsemässä hyvään vauhtiin, mutta paljon työtä on vielä toki edessä.”

Rajamäen mukaan koko rakennusala tarvitsee yhteisen vertailujärjestelmän, johon hankkeiden, valittujen materiaalien sekä rakennusteknisten ratkaisujen hiilijalanjäljen kokoa voi suhteuttaa.

Ilmarinen on Suomen kolmanneksi suurin kiinteistösijoittaja 3,1 miljardin euron kiinteistöomistuksellaan. Lähes 90 prosenttia kiinteistökohteista sijaitsee Suomessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ilmarinen aloittaa uusien kiinteistöjen hiilijalan­jälkilaskennan”

  1. Hienoa että hiilijalanjälki tulee yhä vahvemmin mukaan kiinteistöjen ympäristövaikutusten arviointiin! Tiedoksi että Green Building Council Finland on kehitettänyt yhtenäisen tavan laskea hiilijalanjälki osana Rakennusten elinkaarimittareita: http://figbc.fi/elinkaarimittarit/.
    Tarjolla on myös nettityökalu, josta saa artikkelissa kaivattua benchmark-tietoa, jossa oman hiilijalanjäljen kokoa voi suhteuttaa muihin vastaaviin kohteisiin.

    Mittarit ovat kaikkien vapaavasti käytettävissä ja annamme niistä mielellämme lisätietoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat