Kokeile kuukausi maksutta

Putoamissuojauksen ja turvallisen kulkutien laiminlyönnistä sakot työnjohtajalle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 2. joulukuuta tuominnut rakennustyömaalla päätoteuttajana toimineen seinäjokelaisen teollisuuden asennus- ja kunnossapitotyöhön erikoistuneen yhtiön työnjohtajan kahdeksaan päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 2. joulukuuta tuominnut rakennustyömaalla päätoteuttajana toimineen seinäjokelaisen teollisuuden asennus- ja kunnossapitotyöhön erikoistuneen yhtiön työnjohtajan kahdeksaan päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Oikeuden käsiteltävänä oli 20.11.2013 Ilmajoella rakennustyömaalla sattunut työtapaturma, jossa työntekijä putosi noin neljän metrin matkan ja loukkaantui.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun työntekijä etsi työssään tarvitsemiaan työkaluja niin sanotulta huoltotasolta. Kun työntekijä oli tulossa alas huoltotasolta, hänen käyttämänsä A-tikkaat lähtivät luistamaan alta. Työntekijä kaatui tikkaiden kanssa kerrostasanteen reunalle ja jatkoi siitä putoamista alempaan kerrokseen noin neljän metrin matkan. Työpisteestä ei ollut järjestetty työturvallisuusmääräysten mukaista, turvallista kulkutietä huoltotasolle, ja rakenteellinen putoamissuojaus puuttui kerrostasanteen reunalta noin 0,85 metrin leveydeltä.

Käräjäoikeus katsoi, että tapahtumien kulku sinänsä oli selvä. Oikeuden mukaan turvallisen kulkutien järjestäminen oli laiminlyöty huolimattomuudesta. Oikeus totesi, että työtapaturma oli osoitus siitä, etteivät työolot olleet työturvallisuusmääräysten mukaiset. Koska huoltotaso oli kohde, jossa käytiin ja josta poistuttiin, olisi kulkutie käräjäoikeuden mukaan tullut järjestää turvalliseksi.

Putoamissuojauksen puuttumista käräjäoikeus piti tässä tapauksessa vähäisempänä laiminlyöntinä siitä syystä, että työnjohtaja oli käräjäoikeuden näkemyksen mukaan parhaansa mukaan pyrkinyt suojaamaan putoamispaikkoja. Kyseinen kohta oli jo kertaalleen suojattu työnjohtajan käskystä. Jostain syystä suoja oli kuitenkin poistettu joitakin päiviä ennen tapaturmaa eikä sen poistamista tai puuttumista ollut huomattu. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että työnjohtajan olisi pitänyt tarkastaa työkohde ja huomata suojan puuttuminen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työturvallisuusmääräysten mukaan rakennustyössä sellaisten työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla, joilta voidaan pudota kahta metriä korkeammalta, on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet. Mikäli putoamissuojaus on työn luonteen vuoksi järjestettävä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla, kuten valjailla, työnantajan on huolehdittava, että valjaita todella käytetään. Lisäksi on huomioitava, että köydet voidaan kiinnittää turvallisesti. Kaikille työskentelypaikoille on järjestettävä riittävästi turvallisia kulkuteitä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Putoamissuojauksen ja turvallisen kulkutien laiminlyönnistä sakot työnjohtajalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat