Kokeile kuukausi maksutta

Kesko ostaa Onnisen 369 miljoonalla eurolla

Kesko Oyj on sopinut ostavansa Onninen Oy:n koko osakekannan Onvest Oy:ltä. Ostettavan liiketoiminnan pro forma -liikevaihto lokakuusta 2014 syyskuun loppuun 2015 oli 1 438 miljoonaa euroa ja käyttökate 39 miljoonaa euroa. Osakekauppana toteutettavan yritysoston velaton kauppahinta on 369 miljoonaa euroa. Kauppaan ei sisälly Onnisen teräsliiketoiminta eikä Venäjän tytäryhtiö.

Maarit Toivanen-Koivisto
Maarit Toivanen-Koivisto myi yli sata vuotta vanhan perheyhtiö Onnisen Keskolle reilu 1,5 vuotta sitten. Kuva: Raisa Kyllikki Karjalainen

Uusi kokonaisuus tarjoaa täydet rakentamisen ja talotekniikan valikoimat sekä yritys- että kuluttaja-asiakkaille. Yrityskauppa luo erinomaisen perustan Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan kasvulle Suomessa ja muualla Euroopassa”, Kesko kertoo tiedotteessaan.

”Ihmisillä on entistä vähemmän aikaa toteuttaa teknisesti yhä vaativampia rakennusprojekteja ja he haluavat ostaa aiempaa enemmän valmiita rakentamisen ratkaisuja. Strategiamme yhtenä keskeisenä tavoitteena on vastata tähän kehitykseen. Onnisen hankinnan myötä saamme paljon uutta huippuosaamista ja laajenemme uusille tuotealueille sekä uusiin asiakasryhmiin. Onninen ja sen vahva brändi tarjoavat Keskolle erinomaisen mahdollisuuden kehittää ja laajentaa myyntiä yritysasiakkaille. Onnisen hankinta on Keskolle ”perfect match” ja 3,6 miljardin euron liikevaihdolla Keskon rakentamisen ja talotekniikan kauppa on oman alansa johtavia Euroopassa ja Suomen kansainvälisin kaupan alan toimija”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo.

K-ryhmän yritysmyynti nousee 60 prosenttiin

Onnisen hankinta vahvistaa erityisesti yritysmyyntiä. K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynnistä yritysmyynnin osuus on yli 40 prosenttia ja yrityskaupan myötä yritysmyynnin osuus nousee noin 60 prosenttiin.

Yritysoston myötä Keskon liiketoiminta laajenee merkittävästi lvi- ja sähkötuoteryhmissä, ja se pystyy palvelemaan paremmin erityisesti urakoitsija-asiakkaita. Tämän lisäksi Kesko saa uusia asiakkuuksia infra- ja teollisuusasiakasryhmistä.

”Onnisen omistus siirtyy nyt osaavalta ja perinteiseltä kotimaiselta yhtiöltä toiselle. Yhdessä Onninen ja Kesko pystyvät luomaan jotain aivan uutta. Maailma ja markkinat ovat jatkuvassa murroksessa ja uskon, että tällä kaupalla turvataan Onniselle hyvä tulevaisuus”, Onvest Oy:n hallituksen puheenjohtaja Maarit Toivanen-Koivisto sanoo.

Päätös luopumisesta ei ollut helppoa

Toivanen-Koivisto kertoo, että päätös omistuksesta luopumisesta ei ollut helppoa. Hän edustaa perheyrityksen neljättä sukupolvea. Onnisella on takanaan yli satavuotias historia saman perheen omistuksessa. Liikemies Alfred Onninen perusti yhtiön Turussa vuonna 1913. Toivanen-Koivisto pitää tärkeänä että uusi omistaja on kotimainen yhtiö.

Toivanen-Koivisto muutti viime vuonna perheineen Portugaliin. Hän perusteli muuttoa Suomen liian raskaalla perintö- ja lahjaverolla.

”Tämä kauppa on merkittävä. Onnisen ja Keskon yhdistelmä tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle erinomaisen jakelukanavan kansainvälisille markkinoille. Yhdessä yhtiöt muodostavat yhden Euroopan suurimmista rakentamisen ja talotekniikan kaupan yrityksistä, jolle Onnisen teknisen kaupan osaaminen tuo merkittävän strategisen kilpailuedun. Yrityskauppa luo merkittäviä mahdollisuuksia, kun molempien yritysten parhaat käytännöt saadaan yhteiseen käyttöön. Samalla on tärkeää, että Onninen pysyy suomalaisomistuksessa”, Toivanen-Koivisto sanoo.

Onninen on Itämeren alueen ja Skandinavian johtavia lvi- ja sähkötuotteiden ja -palveluiden tarjoajia. Yritysasiakaskauppaan erikoistuneella konsernilla on noin 150 toimipistettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Baltian maissa sekä Venäjällä. Onniselta hankittava liiketoiminta työllistää noin 3 000 henkilöä, joista noin 1 200 työskentelee Suomessa.

Onvestille jää Are ja sijoitustoiminta

Onvest-konserniin kuuluu lisäksi taloteknisiä palveluita tarjoava Are. Onninen ja Are ovat toimineet erillisinä yhtiöinä, eikä kaupalla ole vaikutusta Aren toimintaan. Aressa työskentelee noin 2 700 henkilöä. Ovest on myös aktiivinen sijoittaja ja harjoittaa kiinteistötoimintaa keskittyen logistiikka-, myymälä- ja toimistokiinteistöihin.

”Onvest on sitoutunut omistaja, joka aikoo jatkossakin investoida ja työllistää Suomessa”,  Toivanen-Koivisto kertoo.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Toistaiseksi Onninen ja Kesko jatkavat erillisinä ja itsenäisinä yhtiöinä, eikä tällä ole asiakkaalle näkyviä muutoksia.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kesko ostaa Onnisen 369 miljoonalla eurolla”

 1. Uutisessa on mainittu käyttökate joka on 39 MEUR eli 2,7%
  liikevaihdosta. Käyttökatteella kun maksetaan kiinteät- ja
  muut muuttuvat kulut sekä huomioidaan poistot ja viimeiseksi
  satunnaiset kulut niin paljonko on mahtanut jäädä tulokseksi joista
  pitäisi hoitaa myös verot?
  Taisi olla onnenpotku Toivanen-Koivistolle, että Kesko oli
  halukas ostamaan näin kannattamattoman yrityksen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat