Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: 3D-tulostus muuttaa logistiikan maailmankarttaa ratkaisevasti

”Tuotteiden 3D-tulostus tulee lisäämään alueellisia ja paikallisia kuljetuksia, ja globaalit kuljetukset tulevat vähenemään. Laiva- ja lentokonerahti mannerten välillä vähenee”, diplomi-insinööri Jarmo Oikarinen sanoo.

Hankkeessa on mukana myös imatralainen Fimatech, jonka 3D-tulostin tulostaa betonielementin kerroksittain. Tulostimella pystyy tekemään kohokuvioita elementin pintaan. Kuva: Merja Mannila

Oikarinen on tutkinut millaisia muutoksia 3D-tulostus tuo toimitusketjuihin ja niiden hallintaan.  Tampereen teknillinen yliopisto TTY:n hyväksyi viime syksynä tutkimuksesta tehdyn  diplomityn. Oikarinen on sekä sähkötekniikan että rakennustekniikan diplomi-insinööri. Hän teki diplomityönsä TTY:n ja Oulun yliopiston Raksa 1 -muuntokoulutuksessa.

Tässä tutkimuksessa alueelliset kuljetukset merkitsevät Euroopan laajuisia kuljetuksia ja paikalliset kuljetukset kuljetuksia Suomessa.

Raaka-aineiden ja tuotteiden varastointi muuttuu

3D-tulostuksen yleistyminen aiheuttaa teknologian murroksen, joka tulee vaikuttamaan merkittävästi logistiikan toimitusketjuihin. Globaalit toimitusketjut muuttuvat alueellisiksi toimitusverkostoiksi, prosessivaiheet vähenevät sekä tuotteiden ja raaka-aineiden varastointi muuttuu.

”Erityisesti varaosien 3D-tulostus muuttaa varastointia ja tarjoaa merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Se on jo yleistymässä. Varaosien tulostus teknisissä pisteissä tuo nopeutta huoltoon. Seuraavan viiden vuoden aikana alkaa laajempi varaosien tuotanto 3D-tulostimilla”, Oikarinen arvioi.

Lentokone- ja autoteollisuudessa 3D-tulostus on jo arkipäivää.

Mitkä ovat logistiikkayritysten elviytymisstrategiat?

Tutkimuksen alakysymyksenä oli logistiikkayritysten selviytymisstrategia meneillään olevassa suuressa teknologiamurroksessa.

”Yritykset eivät ole vielä noteeranneet 3D-tulostusta merkittävästi ainakaan julkisesti. Yleisin esiin tullut logistiikkakeskusten strategia on tarjota 3D-tulostusta palveluna jakelukeskuksissa. Monilla logistiikkayrityksillä on laaja toimipisteverkosto, joka sopisi hyvin paikalliseen 3D-tulostukseen”, Oikarinen toteaa diplomityönsä tiivistelmässä.

Oikarinen kertoo, että jos hän olisi nyt perustamassa logistiikkayhtiötä asuinpaikkakunnalleen Ouluun, hän miettisi, miten sisällyttäisi 3D-tulostuksen osaksi palveluita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: 3D-tulostus muuttaa logistiikan maailmankarttaa ratkaisevasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat