Kokeile kuukausi maksutta

YIT tekee Keski-Pasilasta 141 miljoonan euron tonttikaupat

YIT rakentaa Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen myymälle maa-alueelle Tripla-kokonaisuuden.

Triplan rakentamista ovat sävyttäneet massiiviset liikennejärjestelyt Pasilan aseman ympäristössä. Nyt alueen liikennettä järjestellään uusiksi esimerkiksi kaksikerroksisen kiertoliittymän avulla. Kuva: YIT

Kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen myymän kokonaisuuden kauppahinta on noin 141 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on noin 46 miljoonaa euroa. Myytävistä alueista muodostetaan keskukselle noin kolmen hehtaarin kokoinen tontti.

Maaliskuussa allekirjoitettava kauppakirja perustuu kaupungin, valtion ja YIT:n jo aiemmin solmimiin sopimuksiin. Hankkeen toteutussopimus allekirjoitettiin vuonna 2014 Helsingin kaupungin, Senaatti-kiinteistöjen, Liikenneviraston ja YIT Rakennus Oy:n välillä. Samassa yhteydessä tehtiin kiinteistökaupan esisopimus sekä allekirjoitettiin KVR-urakkasopimus kaupungille tulevista julkisista osista.

Helsingin kiinteistölautakunta käsittelee 11. helmikuuta esitystä, jonka mukaan kaupunki myy Keski-Pasilan keskuksen toteuttamiseen tarvittavat määräalat yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Ostajina ovat YIT Rakennus Oy:n perustamat kiinteistö- ja asuntoyhtiöt. Esityksen mukaan kaupunki myy keskusta varten Pasilansillan alta myös yleisten alueiden käyttö- ja hallintaoikeuksia.

Maakauppojen myötä YIT toteuttaa Triplaksi nimetyn kokonaisuuden, joka ulottuu keskuksen tontin ja Pasilansillan alaisen osan lisäksi rata-alueelle nykyiselle Pasilan asemalle ja sen päälle. Keskuksen myytävälle tontille rakennetaan noin 140 000 kerrosneliön laajuinen kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, asuntoja, toimistoja, hotelli, maanalainen pysäköintilaitos ja metroasemavaraus.

Pasilan asema uusitaan ja sen yhteyteen rakennetaan toimistoja ja liiketiloja. Senaatti-kiinteistöt myy Pasilan aseman sekä sen yhteyteen toteutettavia keskuksen osia varten kaksi tonttia aseman itäpuolelta. Keskuksen kokonaislaajuus on noin 190 000 kerrosneliötä bruttoala noin 360 000 neliötä.

Keski-Pasilan keskuksen toteuttaminen maksaa kaikkiaan noin miljardi euroa. Kauppakeskuksen ja sen yhteyteen tulevan pysäköintilaitoksen osuus on siitä noin 600 miljoonaa euroa.

Kauppakeskukseen tulee vuokrattavaa tilaa yli 85 000 neliötä noin 250 eri toimijalle sekä pysäköintipaikkoja noin 2 300 autolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT tekee Keski-Pasilasta 141 miljoonan euron tonttikaupat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat