Kokeile kuukausi maksutta

Yle: useita maanrakennusalan yrittäjiä epäillään ympäristörikoksista

Yle kertoo tiistaina julkaistussa jutussa laajasta ympäristörikostutkinnasta, jossa poliisi epäilee kymmentä henkilöä törkeästä ympäristön turmelemisesta Nurmijärvellä.

Yle kertoo tiistaina julkaistussa jutussa laajasta ympäristörikostutkinnasta, jossa poliisi epäilee kymmentä henkilöä törkeästä ympäristön turmelemisesta Nurmijärvellä.

Ylen toisen jutun mukaan Itä-Uudenmaan poliisilla on Nurmijärven tapauksen lisäksi viisi ympäristörikosjuttua tutkinnassaan. Niissä kaikissa maanrakennusalan- ja kuljetusalan yrittäjien epäillään ajaneen haitallista maajätettä laittomiin paikkoihin. Kun maajätettä ajetaan jonnekin muualle kuin lailliselle maakaatopaikalle, niin toimintaan pitäisi olla ympäristölupa.

Nurmijärven jutussa poliisi epäilee kymmentä henkilöä törkeästä ympäristön turmelemisesta laajassa tutkinnassa. Maanrakennus- ja kuljetusalan yrittäjän epäillään ajaneen noin 3 800 kuorma-autollista haitallista maa-ainesta pohjavesikertymäalueen päälle. Epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Nurmijärvellä asuva pariskunta halusi maisemoida pihaansa. Pariskunta teki syksyllä 2013 maisemoinnista urakkasopimuksen Uudellamaalla toimivan maanrakennus ja- kuljetusalan yrittäjän kanssa.

Poliisitutkinnan mukaan yrittäjä ehti ajaa puolen vuoden aikana pariskunnan pihamaalle noin 3 800 kuormallista saviperäistä maata. Ralli päättyi siihen, kun poliisi aloitti rikostutkinnan maisemoinnista.

Poliisin mukaan pariskunnan pihapiiristä oli muodostunut laiton maajätteen kaatopaikka, koska saviperäista maa-ainesta laitettiin maahan ilman ympäristölupaa. Nurmijärven tapauksessa lupaa ei olisi poliisin mukaan koskaan myönnetty.

Nurmijärveläisen pariskunnan pihamaalta 200 metrin päässä sijaitsee kunnan pohjavesipumppaamo. Poliisi ja ympäristöviranomaiset ovat tutkineet tarkoin pohjavesialueelle ajettua maa-ainesta.

”Ympäristöviranomaisten lausunnon mukaan pohjavesi on vaarassa pilaantua. Veteen saattaa tulla sameutta, makuvirheitä, värivirheitä. On mahdollista, että se pohjavesialue menee jopa käyttökieltoon”, talousrikosyksikön johtaja Juha Tuovinen toteaa.

Suuren rakennusyhtiön työnjohtaja epäiltynä

Laajan ympäristörikosjutun pääepäilty on maanrakennus- ja kuljetusalan yrittäjä, joka on ajanut maa-aineksen Nurmijärvelle. Hän on saanut poliisin mukaan toiminnallaan noin 300 000 euron rikoshyödyn.

Poliisitutkinnan mukaan maanrakennus- ja kuljetusalan yrittäjä oli ajanut maa-ainesta nurmijärveläisen omakotitalon pihalle Uudellamaalla sijaitsevista muutamista eri rakennuskohteesta.

Ylen tietojen mukaan maa-ainesta on tuotu esimerkiksi erään suuren suomalaisen rakennusyhtiön työmaalta. Ylen tietojen mukaan tuon suuren suomalaisen rakennusyhtiön työnjohtajaa epäillään tässä jutussa törkeästä ympäristön turmelemisesta. Myös maisemoinnin tilannutta pariskuntaa epäillään samasta rikoksesta.

”Tässä on kyse siitä, että jätelaki on hyvin ankara vastuun osalta. Lain mukaan jätteestä vastaa sen alkuperäinen haltija, jätteen kuljettamiseen osallistuneet tahot ja vastaanottanut taho”, Tuovinen sanoo.

Ympäristön turmelemisesta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enimmillään kuusi vuotta.

Jätemaksujen säästämisen lisäksi ympäristörikoksia tehdään poliisin mukaan myös siksi, ettei ettei maankaatopaikkoja ole riittävästi.

”Tämä on sellainen yhteiskunnallinen ongelma, mikä pitäisi nopeasti korjata. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on vain hyvin vähän paikkoja, jonne maa-ainesta voi viedä laillisesti. Tämän vuoksi yrittäjät alkavat pelata ympäristölottoa. He vievät maa-aineksia sopivaksi löydettyyn tai katsottuun paikkaan. Jos sitä kipataan pohjavesialueelle, se saattaa aiheuttaa varsin isoja ongelmia, Tuovinen sanoo.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kehottaa Ylen jutussa kuntia perustamaan asemia, joille maa-ainesta voitaisiin laillisesti viedä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yle: useita maanrakennusalan yrittäjiä epäillään ympäristörikoksista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat