Kokeile kuukausi maksutta

Yli puolen miljardin euron kiinteistökauppa Helsingin ydinkeskustassa

Helsingin ydinkeskustan suuri kauppakeskuskortteli on myyty yli 500 miljoonalla eurolla Spondalle.

Kauppakeskus Forumin katolla kerätään sähköä aurinkopaneeleilla.

Sponda on ostanut kuusi kiinteistöä Helsingin ydinkeskustassa Forum Fastighetsilta ja Föreningen Konstsamfundetilta. Kauppakeskus Forumin ja niin sanotun koko Forum-korttelin sisältävän kaupan velaton kauppahinta on 576 miljoonaa euroa. Sponda maksaa summan käteisellä.

Spondan suurimman omistajan Oy Palsk Ab:n omistajiin kuuluu esimerkiksi nyt kiinteistön myynyt Föreningen Konstsamfundet.

Arvioitu nettotuotto ensimmäisen vuoden jälkeen on noin 4,9 prosenttia. Kauppahinta on ehdollinen tavanomaisille yrityskaupan jälkeen tehtäville tase- ja muille oikaisuille.

Kauppa sisältää yhteensä kuusi prime-kiinteistöä Forum-korttelissa ja Forum kauppakeskuksen sekä toimistotiloja. Kiinteistöjen koko pinta-ala on 76 918 neliömetriä ja niiden vuokrattavasta pinta-alasta noin 48 prosenttia on liiketilaa, 41 prosenttia toimistotilaa ja 11 prosenttia varasto- ja muuta aputilaa. Vuosimyyntitilastossa Forum sijoittuu Suomen kymmenen suurimman kauppakeskuksen joukkoon vuoden 2014 tilastoissa.

Vuosina 2012-2015 kauppakeskuksessa tehtiin laajennus- ja parannusprojekti, johon investoitiin yli 50 miljoonaa euroa. Tiloja uudistettiin, energiatehokkuutta parannettiin ja myyntipinta-alaa kasvatettiin noin 8 000 neliömetrillä.

Osakeanti suunnitteilla

”Olemme erittäin tyytyväisiä tähän yrityskauppaan, joka on erinomaista jatkoa Spondan strategian toteuttamiselle. Yrityskauppa sopii täydellisesti tämänhetkiseen strategiaamme kasvattaa kauppakeskus- ja toimistokiinteistöjen osuutta portfoliosta ja samalla keskittää kiinteistöomistuksia entisestään prime-alueelle Helsingin ydinkeskustaan”, Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen sanoo yhtiön pörssitiedotteessa.

Sponda rahoittaa yrityskaupan olemassa olevilla kassavaroillaan ja lyhytaikaisella noin 300 miljoonan euron lainalla. Yhtiö suunnittelee järjestävänsä merkintäetuoikeusannin säilyttääkseen nykyisen pääomarakenteen ja omavaraisuustason kaupan jälkeen.

Kauppakeskus Forum on yksi Suomen suurimpia ja vilkkaimpia kauppakeskuksia ja siellä vierailee vuosittain lähes 14 miljoonaa kävijää. Kauppakeskuksessa on yhteensä noin 140 liikettä, joiden yhteenlaskettu vuosimyynti on noin 200 miljoonaa euroa. Forum-korttelin kiinteistöissä on yli 55 toimistoasiakasta, joista suurimpia ovat lääkärikeskus Mehiläinen ja Hufvudstadsbladet.

Vuonna 2015 kohteen yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 36,6 miljoona euroa. Vuoden 2015 aikana valmistuneen laajennus- ja parannusprojektin takia tilat eivät olleet täydessä käytössä koko vuotta 2015. Tämän hetken vuokrausaste vastaa noin 37,7 miljoonan euron liikevaihtoa vuonna 2016.

Sponda on Suomen suurimpien kaupunkien toimitilakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö, jonka sijoituskiinteistöjen arvo on noin 3,2 miljardia euroa. Vuokrattavaa tilaa sillä on noin 1,2 miljoonaa neliömetriä.

Juttua täydennetty ostajan ja myyjän omistussuhteilla klo 15.16.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Yli puolen miljardin euron kiinteistökauppa Helsingin ydinkeskustassa”

  1. Ihan kiva mutta kallis kauppa. Sitä uutisissa ei ole kerrottu, että Spondan hallituksen pj. heiluttelee tahtipuikkoa myös myyjän puolella. Luonnollisesti jääväsi itsensä kaupan valmistelussa molemmin puolin…

  2. Nämä ovat todennäköisesti myös samoja tahoja, jotka yrittävät ohjata julkisia investointeja ”kasvukeskuksiin”, mikä hyödyttää heidän omistuksiaan. Paljonkohan maksavat puolueille?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat