Kauppakeskus Ratinan pääurakoitsija valittiin

Tampereelle rakenteilla olevan kauppakeskus Ratinan runko- ja julkisivu-urakan tekijäksi on valittu Työyhteenliittymä Ratina. Työyhteenliittymä toimii jatkossa Spondan rakennuttaman hankkeen pääurakoitsijana.

Kauppakeskus Ratina valmistuu keväällä 2018.

Työyhteenliittymän muodostavat Rakennusliike Aki Hyrkkönen Oy, Lamminsivu Oy ja Alasen Rakennus Oy. Kaikki työyhteenliittymän yhtiöt ovat pirkanmaalaisia.

Runko- ja julkisivu-urakka sisältää Valo-Ratinan ja Ranta-Ratinan teräsrungon asennuksen, betonielementtien asennukset, paikallavalurakenteet (pois lukien perustukset ja Vuolteenkadun urakka-alueen työt), vesikatot, lasiseinät, julkisivut (tiilimuuraukset ja rappaukset) sekä pintalaatan.

Teräsrungon toimittaa Peikko Finland Oy ja betonielementit Betonimestarit Oy. Teräsrungon ja betonielementit on suunnitellut A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

Valitun runko- ja julkisivu-urakoitsijan myötä rakennustyöt alkavat konkretisoitua ja samalla aikataulut tarkentuvat eri työvaiheiden osalta. Runko- ja julkisivu-urakan työt aloitetaan välittömästi paikalla valettujen hissikuilujen ja porrashuoneiden teolla sekä teräsrungon ja ontelolaattojen asennuksella. Rakennuksen välipohjat tehdään pääosin ontelolaatoista, jotka tukeutuvat teräsliittopalkkeihin. Yksittäisen laatan pituus on lähes 16 metriä, ja painoa sillä on noin 11 000 kilogrammaa.

Ratinan rungon nostamiseen menee noin vuosi. Työ tehdään lohkoittain, joita on kaiken kaikkiaan viisi. Yksi lohko sisältää aina myös osalohkoja. Työ etenee nopeasti, koska useamman lohkon työt ovat käynnissä samanaikaisesti.

Katukuvassa työ alkaa näkyä kunnolla heinäkuussa 2016, jolloin Valo-Ratinan päärunko alkaa hahmottua. Valo-Ratinan stadionin puoleinen kylki on ylhäällä syksyllä 2016, ja päärunko saavuttaa kokonaisuudessaan harjakorkeutensa vuoden 2017 alkupuolella. Pihatyöt aloitetaan loppukesästä 2017.

”Rakennusurakan laajuudesta jotakin käsitystä antaa se, että Valo-Ratinan tilalle mahtuisi rakentamaan noin 50 kerrostaloa, jos ala laskettaisiin esimerkiksi neliöissä”, Spondan projektipäällikkö Rauno Kulmala kertoo.

Kauppakeskus Ratina valmistuu keväällä 2018. Se koostuu kolmesta rakennuksesta. Kokonaisuus käsittää yhteensä noin 52 000 neliömetriä liike- ja palvelutilaa sekä yli 150 liikettä. Pysäköintilaitoksesta löytyy paikoitustilaa noin 1 200 autolle. Hankkeen kokonaisinvestointi on tontteineen noin 240 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppakeskus Ratinan pääurakoitsija valittiin”

Vastaa