Kokeile kuukausi maksutta

Kivirakentajat: Poliittinen lobbaus heikentää massiivitiiliratkaisun asemaa

Kivirakentajat ovat huolissaan lausuntokierroksella olevasta lakiehdotuksesta uudisrakennusten lähes nollaenergiarakentamisesta.

Rakennustuoteteollisuuden Muuratut rakenteet -yksikön tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro vaatii Kivifaktaa- blogikirjoituksessaan, että ympäristöministeriön on korjattava lausuntokierroksella olevaa Kaskiaron mukaan valuvikaista esitystään uudisrakennusten lähes nollaenergiarakentamisesta.

Kivirakentajia edustava Kaskiaron kirjoittaa, että energialainsäädännössä tulisi muun lainsäädännön mukaisesti pyrkiä kokonaisvaltaiseen, reiluun kilpailuun perustuvaan säädösohjaukseen.

”Esimerkiksi yksinkertaista, vikasietokykyistä, varmatoimista ja pitkäikäiseksi tiedettyä massiivitiiliratkaisua ei saa energiatehokkuusmääräyksillä asettaa puisia massiivirakenteita huonompaan asemaan. Sille ei yksinkertaisesti ole perusteita ellei niitä kaiva poliittisen lobbauksen komerosta”, Kaskiaro kirjoittaa.

Kaskiaron mukaan monella muulla tapaa hyvässä ehdotuksessa on vikana se, että siinä on laajennettu niin sanottujen lievennettyjen vertailuarvojen tarkistelualaa. Nykyisin tasauslaskennassa vain hirsirakenteista ulkoseinää koskevat lievennetyt vertailuarvot ehdotetaan laajennettavaksi koskemaan jatkossa kaikkea massiivipuurakentamista. Puurakentamista, ei siis muuta massiivirakentamista.

”Fiksumpaa kuin määritellä keinoja ja yksittäisiä suunnitteluratkaisuja, olisi asettaa vaatimuksia lopputuloksena syntyvän rakennuksen ominaisuuksille. Tavoite kirittää keksimään parhaat keinot. Näin tukisimme innovaatioiden syntymistä ja ratkaisujen kustannustehokkuutta”, Kaskiaro ehdottaa blogikirjoituksessaan.

Kaskiaron mukaan nyt puhutaan myös kulttuurihistoriasta. Painovoimaisen ilmanvaihdon ja massiivitiiliseinärakenteiden yhdistelmä on tuttu kaupunkien yli satavuotiaista kerrostaloista. Tiilirakenteen toimivuudesta ja ylläpidettävyydestä on pitkäaikaista kokemusta, joiden varaan nojata reiluja päätöksiä.

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kivirakentajat: Poliittinen lobbaus heikentää massiivitiiliratkaisun asemaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat