Mäihän talotekniikassa korostuu energiatehokkuus

Asuntomessujen ammattilaiskohteessa puukerrostalo Mäihässä talotekniikka on valittu energiatehokkuus kärjessä

Asunnon ilmanvaihdon säädöt tehdään keittiön liesituulettimen paneelista.

Puukerrostalon kaikki talotekniset ratkaisut on tehty valmiiksi Stora Enson Hartolan elementtitehtaalla. Talotekniikan reititykset ja hormit on suunniteltu kulkemaan Mäihän porrashuoneen puolella. Asunnosta toiseen ei kulje yhtään pystysuuntaista läpimenoa. Osin tämän ansiosta asunnoissa on näkyvillä vain yksi kotelointi.

”Periaatteessa tässä on kyse ihan perinteisestä rakentamisesta, mutta se tehdään tehtaan sisätiloissa. Talotekniikan osalta olemme käyttäneet hieman talotekniikkaseinätyyppistä ajattelua ja keskittäneet kaiken talotekniikan porrashuoneen ympärille”, kohteen rakennuttajan Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo.

Jokaisen asunnon kylpyhuone on oma tilaelementtinsä, joka on nostettu puutilaelementin sisälle. Työmaalla viemäri liitetään porrashuoneessa sijaitsevaan pystyviemäriin. Huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ja sähköryhmäkeskukset on sijoitettu kylpyhuoneeseen. Ilmanvaihtoa säädetään keittiön liesituulettimessa ole-vien säätimien avulla.

Huoneistojen jokaiselle vesipisteelle menee oma lämpimän käyttöveden syöttöjohto. Vettä ei tarvitse kierrättää huoneiston ja pystynousun välillä.

”Tämä on energiatehokkaampi ratkaisu, sillä jokainen putkimetri tuo lämpöhäviötä. Lisäksi kymmenen sekunnin odotussääntö täyttyy.”

Suopea rakennusvalvonta

Ilman Seinäjoen rakennusvalvonnan suotuisaa suhtautumista ilmanvaihtoa ei olisi voitu tehdä täysin valmiiksi tehtaalla. ”Kylpyhuone-elementistä saadaan vietyä poisto- ja tuloilma suoraan seinästä ulos ja sisään eikä porrashuoneessa tarvitse viedä mitään ilmaa ylös tai alas”, Mantila kiittelee.

Puukerrostalorakentamiseen liittyvien palomääräysten vuoksi asuntojen kattojen sähköt on vedetty erikoiskaapelilla ja niitä varten on tehty niin sanottu palotekninen läpivienti.

Puukerrostalon lämmönjakotapana käytetään vesikiertoista lattialämmitystä. Sitä säätelee automaattisella tasapainotuksella varustettu älykäs ja oppiva Uponorin DEM-teknologia. Siinä ei käytetä esisäätöarvoja lainkaan vaan tavoitelämpötilaa, jonka järjestelmä oppii säätämään impulssilla.

Järjestelmä päästää vettä kiertoon portaittain ja oppii käytön aikana, miten tavoitelämpötila ylläpidetään. Pidemmällä tähtäimellä se reagoi myös nopeammin muutoksiin.

”Suurin säästö järjestelmän käytöstä syntyy siinä, että lattialämmitysten säätövaihe rakennuksen ensimmäisenä vuonna jää kokonaan pois. Harvemminhan sitä tehdään kunnolla missään kohteessa sen edellyttämän noin viikon pakkasjakson ja jokaisessa asunnossa tehtävien mittausten ja seurannan työläyden vuoksi.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Mäihän talotekniikassa korostuu energiatehokkuus”

  1. ”Harvemminhan sitä tehdään kunnolla missään kohteessa sen edellyttämän noin viikon pakkasjakson ja jokaisessa asunnossa tehtävien mittausten ja seurannan työläyden vuoksi.” Edellä lainattu tekstin osa ei ainakaan perustu mihinkään todelliseen tietoon. Parisen kymmentä vuotta olen rakennuttajan edustajana niitä teettänyt ja ottanut vastaan onnistuneita säätöjä. Ilmeisesti tämä esitetty uusi teknologia on myyntimiesten esipuheita, ja näitä uusia teknologioita on minunkin työurani aikana jonkun verran tullut ja mennyt.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat