Rakennustuotteiden Laatu Säätiön uusi asiamies Jaakko Tuominen on huolissaan korkeatasoisen rakentamisen koulutuksen ja perustutkimuksen tilasta.

”Erittäin vaativien kohteiden suunnittelupula on todellista”

Rakennustuotteiden Laatu Säätiön uusi asiamies Jaakko Tuominen on huolissaan korkeatasoisen rakentamisen koulutuksen ja perustutkimuksen tilasta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

”Valtiovalta on lähtenyt väärille jäljille leikatessaan koulutuksen ja perustutkimuksen määrärahoja. Pitäisi muistaa mitä tapahtui, kun rakennusmestarikoulutus loppui ja diplomi-insinöörien kanssa käy samoin, jos ei turvata riittävästi koulutuspaikkoja. Meiltä loppuvat tekijät. Jo nyt työmailla on valtava pula koulutetuista työnjohtoon kykenevistä henkilöistä”, pitkään rakentamisen liiketoiminnassa ja luottamustehtävissä vaikuttanut Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan erittäin vaativien kohteiden suunnittelupula on todellista eikä se ratkea muutoin kuin kouluttamalla lisää. ”Parempi koulutus tuottaa parempia innovaatioita, osaamista ja laatua rakentamiseen.”

Laatuongelmat loppuvat vain asenteiden muutoksella

Rakentamisen laatuun kohdistuu Tuomisen mielestä suuri odotusarvo, koska suomalaisessa rakentamisessa on menty pitkään 1960-1970 -lukujen käytännöillä ja laadulla.

”Tuolloin rakennettiin nopeasti ja halvalla, kun asuntoja piti saada nopeasti. Nyt rakentamisen kehittämiseen ja erityisesti laatuun kohdistuu suuri odotusarvo. Kaikki hyväksyvät tavoitteen rakentamisen laadusta ja hyvistä käytännöistä, mutta virheitä työmaalla tehdään edelleen. Liian usein valitaan halvin ratkaisu, mikä pilaa laadulle asetettuja tavoitteita.”

Tuomisen mielestä rakentaminen kaipaa asennemuutosta. ”On sääli, kun suunnittelijat tekevät hyvää työtä, tarjolla on hyvät materiaalit, ne suojataan työmaalla kosteudelta, niin lopulta päätöksen hankinnasta tekee henkilö, joka katsoo vain hintaa. Liian usein kiireessä hutiloidaan ja tehdään kosteuden kannalta kohtalokkaita työvirheitä.”

Energiatehokkuussäädökset tulivat Tuomisen mielestä liian nopeasti voimaan, koska ei ole tarpeeksi tutkittua tietoa tiiviiden talojen käyttäytymisestä. ”Kun talon ”hengittävyys” vähenee, sen kastepiste muuttuu ja lämmöneristysvaateet kasvavat. Energiatehokkuussäädösten vaikutuksista ei tiedetty tarpeeksi, kun ne tulivat voimaan.”

Rakennustuotteiden Laatu Säätiö on yleishyödyllinen säätiö, jonka tavoitteena on edistää rakennustuoteteollisuuden teknistä ja laadunhallintaan liittyvää kehitystä alan kilpailukyvyn parantamiseksi ja tuotteiden vaatimustenmukaisuuden varmentamiseksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “”Erittäin vaativien kohteiden suunnittelupula on todellista””

  1. Mitä jos syynä onkin se että suunniittelusta on vaan tehty liian monimutkaista…määräykset…..monta toimijaa…..
    Eihän tässä atomivoimalaa tehdä vaan ihmiselle kotia josta on jo muutaman sadan vuoden kokemukset.

    1. Juurikin noin.Rakentamisesta ei tarvitse tehdä rakettitiedettä vaan järjenkäytön pitäs olla sallittua.

  2. Edes aloituspaikat tai tutkinnon suorittaminen eivät takaa sitä, että joku päätyy lopulta päätyy ja jää sellaiseen tehtävään, johon koulutuksen aloituspaikkoja laskettaessa on koulutettujen oletettu päätyvän. Vaikkapa sellainen rakennustekniikan DI, joka on erityisen pätevä ja hyvä johtaja työmaalla, voi olla haluttu työntekijä tai johtaja myös moneen muuhun tehtävään joko samalla tai jollain muulla toimialalla. Sama perusongelma on tosin teollisuudessakin: urapolun pää ei ole työnjohtotehtävissä, vaan taitavimmista nuorista työnjohtajista monelle työnjohtotehtävät ovat uran alkua, josta pyritään etenemään eteenpäin. Erittäin vaativiin kohteisiin päteviä työnjohtajia on muun muassa työpäällikköinä, osastopäällikköinä, tehtaanjohtajina, toimitusjohtajina ja monissa muissa tehtävissä, joihin uralla on työmaan työnjohtotehtävien jälkeen edetty.

    Sama tilanne on osin suunnittelupuolellakin: pätevimmistä suunnittelijoista tulee usein esimiehiä, minkä jälkeen varsinaiset suunnittelutyöt jäävät vähemmälle. Hyvänä suunnittelijana esimieheksi edennyt henkilö ei kai aina ole paras mahdollinen henkilöstojohtaja. Niin kauan kuin esimiestehtäviä arvostetaan mm. palkkauksessa enemmän kuin taitavaa suunnittelutyötä, tällaista urakehitystä tapahtunee kuitenkin jatkossakin, jossa suunnittelijoiden parhaimmisto siirtyy suunnittelutöistä tekemään tarjouksia, pitämään yllä asiakassuhteita, tekemään rekrytointivalintoja yms. Ongelma on ihan sama kuin ohjelmistofirmoissa, joissa parhaat koodarit päätyvät usein esimiehiksi, ja vuosikausia harjoitetut huippukoodaustaidot jäävät lopulta hyödyntämättä, ja vaihtuvat henkilöstöjohtamistehtäviin.

  3. Hoh hoijaa. 1991-2000 ei tarvittu yhtään suunnittelijaa missään, mutta nyt on taas joku Jaakko kiekumassa lisää aloituspaikkoja. Lyhyt on ihmisen muisti.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi