Kokeile kuukausi maksutta

Lahjusmatka Thaimaahan, mökkitien kunnostus – HKR:n lahjusjutusta tuomioita

Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR)lahjusjupakassa on jaettu tuomioita.

HKR-Rakennuttaja kärsi 110 699 euron menetykset Herttoniemen metrovalvomotyömaalla.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi virastossa lahjuksia ottaneen, HKR-Rakennuttajan projektinjohtajana toimineen miehen törkeästä petoksesta vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä 70 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Syyttäjän mukaan hän oli aiheuttanut toiminnallaan 551 811 euron taloudelliset vahingot.

YIT:ssä ja Firassa työskennellyt mies tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Syyttäjän rangaistusvaatimuksen mukaan hän on aiheuttanut noin 421 800 euron taloudellisen vahingon.

YIT:llä vastaavana työnjohtajana ja työpäällikkönä työskennellyt mies tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Firalla vastaavana työnjohtajana työskennellyt mies sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta.

Firalla työmaainsinöörinä työskennellyt nainen sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta avunannosta törkeään petokseen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä HS.

Tunnutusoikeudenkäynti

Tuomiot annettiin vajaat pari vuotta käytössä olleessa tunnustusoikeudenkäynnissä. Itse oikeudenkäynti on lyhyt kertatapahtuma, ja rikoksesta epäiltyjen tunnustus pienentää merkittävästi rangaistuksia.

Kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäisen mukaan HKR-jutun päätekijöille olisi tuomittu ehdotonta vankeutta ilman tunnustusta.

Lyytikäisen mukaan nyt tuomittujen henkilöiden lisäksi myös kahden muun henkilön osalta on jo käyty tunnustusoikeudenkäynti. Hän arvioi, että yhteensä 13 epäillystä ehkä neljä henkilöä jättää tunnustamatta ja he joutuvat normaaliin oikeusprosessiin.

Rahat käteiseksi

HKR:n projektipäällikkö ja rakennusliikkeissä toimineet henkilöt ovat olleet rikoskuviossa avainroolissa.

Pääsääntöisesti kuvio on toiminut siten, että aliurakoitsija on laskuttanut urakoitsijaa ainakin osittain perusteettomasta työstä. Rakennusliike on maksanut laskun. Sen jälkeen rakennusliikkeen katteella ja arvonlisäverolla kasvatettu lasku lähetettiin HKR-rakennuttajalle, ja projektipäällikkö varmisti laskun hyväksymisen.

Aliurakoitsijan petoksella saamat varat on muutettu käteiseksi joko nostamalla rahat aliurakoitsijan tililtä tai kuittikaupan avulla. Kuittikaupassa joidenkin yhtiöiden nimissä toimineet henkilöt ovat laatineet perusteettomia aliurakointilaskuja, joita vastaan saadut rahat on jaettu osallistujille.

Thaimaa, Monaco, pihan asfaltointi

Rahan lisäksi perusteettomasti hyväksytyt laskut tuottivat HKR:n projektipäällikölle muitakin etuja. Hän on osallistunut Thaimaan, Monacon, Riikan ja Levin matkoille.

Lisäksi hänen pihaansa on asfaltoitu 1 000 eurolla ja kesämökille johtavaa tietä on kunnostettu yli 19 000 eurolla.

Tuomioissa määrättiin korvauksia vain oikeudenkäyntikuluista. Taloudellisia vahinkoja koskeva korvauskäsittely on erotettu omaksi oikeudenkäynnikseen.

Yrityksiä ei syytetty

Syyteharkinnassa oli kaksi yritystä, mutta niitä ei syytetty.

Lyytikäisen mukaan rikos täytti petoksen tunnusmerkit, mutta ei lahjuksen ottamisen ja antamisen tunnusmerkkiä. Osapuolet osallistuivat yhdessä rikoksen tekemiseen. Kun kyse ei ole lahjusrikoksesta, ei rikoslain mukaan voida samaan aikaan vaatia oikeushenkilöille eli yrityksille rangaistuksia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Lahjusmatka Thaimaahan, mökkitien kunnostus – HKR:n lahjusjutusta tuomioita”

  1. Todennäköisesti kesämökki ei ole sijainnut Levillä tai vaikkapa Thaimaassa. Nimittäin kustannukset olisivat nousseet huomattavasti korkeammiksi. Niin, nyt herää kysymys, että maksetaanko ko. henkilölle liian pientä palkkaa, kun eitse pysty asioitaan maksamaan ! Nyt
    kyllä mahtoi mennä sekin pienipalkkainen työpaikka.
    Toisaalta, ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa !!

  2. Vankila tuomioita ne olisi kuulunut olla jokaiselle vähitään 5 vuotta jokainen mukana ollut !!!ja virka mennyttä aikaa jokaisella!

  3. Työt jatkuu edelleen yksi näistä on ainakin hissi urakoita urakoivassa porilaisessa yhtiössä.
    Miten näitä hemmoja uskalletaan käyttää näidenkin tapahtumien jälkeen.

  4. Heh.. ja Suomessa ei ole korruptiota? Vasta tuli uutinen jossa kehoitettiin ilmoittamaan korruptioepäilyistä. Tähän maahan on oikein perustettu virastokin johon ilmoittamalla voi kertoa tietonsa.. Olen yhden ilmoituksen tehnyt sinne eräiden konevuokraamoiden ja SRVn välisestä hintasopimuksista. Ei mitään toimenpiteitä, vaikka olen istunut samassa pöydässä jossa SRVn pamppu kertoi tällaisesta järjestelystä.. ”Turha pyytää muilta tarjouksia, olemme sopineet keskenämme keneltä tulee halvimmat hinnat mistäkin” Rötösherrat taitaa pyörittää näitä virastojakin.

  5. Mistä lähtien työmaainsinöörillä on ollut jotain valtaa lahjoa jotakuta? Oliko kenties helppo syntipukki naisena.? Toivottavasti sai jostain jotain palkkiota joka on sen väärti että maine ja kunnia meni alalla kertaheitolla.

    1. Useimmissa firmoissa tarvitaan kaksi käsittelijää laskulle, toinen tarkastaa ja toinen hyväksyy. Jos murskekuorman laskussa lukee vaikka Joutsa ja työmaa on Helsingissä on kumpikin käsittelijä osallisia.

  6. Näin toimii kunnallinen rakennuttaja ja eräät urakoitsijat. Varmasti kunnalliset rakennuttamisen ammattilaiset ovat pääosin rehellisiä, parhaansa työnantajansa eteen tekeviä henkilöitä. Valitettavasti muutama mätämuna pilaa koko tilaajakentän osan. Syitä em. pitäisi selvittää muidenkin kuin juristien ja tutkivien toimittajien. Kunnalliset rakennuttajaorganisaatiot ovat kovin kaukana siitä kunnallisen yleisen toimintakentän menosta, jolloin sisäinen kontrolli on mahdollisesti vaikeaa, asiaa sotkee myös erilaisten toimikuntien poliittiset intressit.Esim. urakoitsijoiden tehtailemat lisä- ja muutostyölaskut( tilanteessa, jossa kateodotus on pudonnut negatiiviseksi ) on tyyppi vaikeasti kontrolloitavasta asiasta. Olen sitä mieltä, että näiden epärehellisten henkilöiden nimet tulisi julkaista.
    Milloin rakennusalan urakkatarjoustoiminnan väärinkäytöksistä esim peittohintojen ja muiden vastaavien ” mafiamenojen” asioista joku kertoo esimerkkejä. Sieltä löytynee isot rahat, tilaajien kuppaamisina erityiseti kunnallisen alan tilaajakentässä. Tarjouslaskennan vastuuhenkilöiden turvat on tukittu erilaisin palkkioin todennäköisesti!

  7. Hei !

    Perään kuulutan myös yhtiöiden vastuuta. Ei syy voi olla yksittäisen ihmisten. Täytyyhän Yit:ten ja Firan kantaa myös vastuu noista huijauksista. He ovat vastuussa työntekijöistä ja heidän teostaan. Heillä on velvollisuus ja vastuu omista työntekijöistä ja heidän työn valvonnasta. He ovat kumminkin laskuttaneet laskuja eteenpäin ja laittaneet laskuihin prosentit päälle. Ei ne voi sinisilmäisesti väittää ettei he ole tehnyt mitään väärää. Tietenkin he ovat tehneet laitonta kun he ovat laskuttanut tilaajaa väärennetyillä laskuilla. Heillä on sen verran iso organisaatio ettei väärennetyn laskun tekeminen ole mahdollista, ilman etteikö se olisi joutunut ”ison pomon” tietoon. Haiskahtaa siltä että koko touhu oli saanut hiljaisen hyväksynnän koko toiminnalle. Eli yhtiöt myös vastuuseen, muuten kaikki alkavat tehdä tuota ja kun käry käy, niin vieritetään syy yksittäiselle ihmiselle. Alkaa olemaan mafia touhua tuo. Totta kai tuollaista tehdään kun yhtiöt ” yit” ovat tulosvastuullisia ja muuten ei pärjää. Eiköhän kohta saada lukea ja kuulla kuinka Tripla vetää pohjamudat. Yit jokaisella iso pampulla on sormessa mudassa siellä. Eihän nyt kukaan omaa hyvää lehmää halua tappaa ja hyvää elintasoa:).

  8. Nakkivarkaat vankilaan ja puolmiljoonaa vääntäneet yhdyskuntapalveluun….

    Maan tapa…

    Jos olis ollut yrittäjä , niin olis sekin nakkivarkaan kanssa samassa kopissa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat