Talous Infra Kiinteistöt Rakentaminen Merja Mannila 3 kommenttia

YIT:n tilauskanta parani – tulosluvut kehnot

YIT:n heinä-syyskuu sujui tuloksen kannalta murheellisesti. Tulos ennen veroja heikkeni rajusti. Liikevoittoprosentti painui selvästi miinuksen puolelle.

Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas löysi ilonaiheitakin tulosluvuista.

”Erityisen iloinen olen siitä, että kolmas vuosineljännes oli myönteinen Asuminen Venäjä -toimialalla. Toimialan oikaistu liikevoitto oli positiivinen ensimmäisen kerran vuoden 2016 aikana. Tavoittelemme Venäjällä positiivista oikaistua liikevoittoa toisella vuosipuoliskolla.”

”Tavoitteena on jatkaa toimintaa kaikilla nykyisillä toiminta-alueilla Venäjällä, mutta pienentää Venäjälle investoitua pääomaa kaikkiaan 6 miljardia ruplaa eli noin 80 miljoonaa euroa vuoden 2018 loppuun mennessä.”

YIT:n liikevoitto sisältää -27,0 miljoonan euron oikaisuerät, jotka liittyvät Asuminen Venäjä -toimialan tonttien arvojen uudelleenarviointiin.

YIT arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 5–10 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein. Oikaistun liikevoiton se ennakoi kasvavan vuoden 2015 tasolta, jolloin se oli 76 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia

YIT:n liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 13 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Liikevaihto kasvoi Venäjän ja Suomen korkeista asuntovalmistumisista johtuen.

Asuminen Suomi ja CEE -toimialan liikevaihto pysyi YIT:n mukaan vakaana kolmannella neljänneksellä ja kannattavuus parani vertailukauteen nähden. Toimialalla yrityksen tavoitteena on parantaa edelleen kannattavuutta lisäämällä kuluttajamyyntiä ja kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa kasvukeskuksissa.

Toimitilat ja infra -toimialalla liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa peräti 24 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Tavoitteenamme on parantaa kannattavuutta lisäämällä pidemmän arvoketjun hankkeiden määrää sekä omaperusteisessa että neuvottelu- ja kilpailupohjaisessa liiketoiminnassa. Hyvänä esimerkkinä voin mainita Triplan, jonka vuokraus on edennyt odotuksiamme nopeammin.”

Tilauskanta vahva Suomessa ja CEE:ssä

YIT:n tilauskanta kehittyi hyvin heinä-syyskuussa, sillä se parani 16 prosenttia 3,1 miljardiin euroon.

”Tilauskantamme Suomessa ja CEE:ssä on vahva, mikä antaa tukevan pohjan seuraavan kolmivuotiskauden kasvulle. Painopisteen siirtäminen kasvuun on mahdollista kuluneen strategiakauden aikana alentuneen nettovelan ja entistä pääomatehokkaampien liiketoimintamallien ansiosta”, Kauniskangas sanoo.

YIT

7-9 2016/7-9 2015

 • Liikevaihto, milj.euroa 419,3/363,8
 • Liikevoitto, milj.euroa -20,9/1,5
 • Liikevoitto-% -5,0/0,4
 • Tulos ennen veroja, milj. euroa -24,8/-5,1

1-9 2016/7-9 2016

 • Liikevaihto, milj.euroa 1 153,2/1 220,6
 • Liikevoitto, milj. euroa -7,6/53,2
 • Liikevoitto-% -0,7/4,4
 • Tulos ennen veroja, milj.euroa -24,2/39,8
 • Omavaraisuusaste-% 30,1/33,1
 • Tilauskanta, milj.euroa 3 072,0/2 649,0

Keskustelu artikkelista: 3 kommenttia

 • Eikö prosessit ja power pointit toimi ? Lisää porukkaa käpylään kun siellä niitä tyhjiä neliöitä riittää !

  Vastaa
  • Hyvin toimii, sijoittajien mielestä prosessit on kunnossa ja lupauksetkin upposi kuin häkä.
   Tulos rehellisesti pakkasella ja kurssi palautui päivässä ennalleen.

   Vastaa
 • Jos olisin sijoittaja miettisin hieman kenellä se tulos tehdään.. varsinkin rakennusalalla.. Tulee se euron säästö palkassa äkkiä kalliiksi raharikkaille.. mutta ahneilla on paskainen loppu 🙂

  Kaikki mulle eikä mitään muille, näinhän se vaan on, varsinkin näillä työntekijöitä kyykyttävillä isoilla firmoilla.. ulospäin toki kaikilla on niin kivaa. No onneksi suuri osa ammattilaisista on näistä firmoista katoamassa omille poluille tai pienemmille työnantajille.. joilta isojen firmojen opiskelijapojat ostaa sitten sitä osaamista 🙂

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia