Talous Korjausrakentaminen Rakentaminen Hannu Lättilä Ei kommentteja

Lehto Groupin kannattavuus heikkeni – kiikarissa uusia yritysostoja

Lehto Groupin liikevaihdon kasvuvauhti hidastui kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kannattavuus jopa heikkeni hieman. Yhtiö kiikaroi uusia yrityskauppoja.

Toimitusjohtaja Hannu Lehto selittää kolmosneljänneksen kannattavuuden heikentymistä hankkeiden ajoituksella. Hänen mukaansa viime vuonna hankkeita tuloutui nimenomaan kolmannelle ja neljännelle neljännekselle, kun taas tänä vuonna hankkeet tuloutuvat tasaisemmin. Lehdon mielestä rakennusalan yrityksen kohdalla ei pitäisikään liikaa tuijottaa vain yhden neljänneksen lukuja.

Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon vahvojen lukujen ansiosta tammi-syyskuun liikevaihto ja tulos olivat selvästi viime vuoden vertailulukuja paremmat.

Myös tilauskanta oli syyskuun lopussa vahva. Se oli noin 47 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tilauskantaa pönkitti erityisesti noin 50 miljoonalla eurolla kasvanut Asunnot-palvelualueen tilauskanta. Muilla palvelualueilla tilauskanta laski hieman.

Tammi-syyskuussa Asunnot-palvelualueen liikevaihto yli kaksinkertaistui vertailukaudesta 84,8 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja arvioi, että noin 60 prosenttia alkuvuoden asuntomyynnistä meni sijoittajille, kun mukaan lasketaan myös yksityissijoittajat. Noin 70 prosenttia asuntohankkeista on ollut gryndiä.

Korjaamisen puolella etenkin käyttötarkoituksen muutoksissa näkyi hankkeiden tuloutumisen siirtymistä. Sen vuoksi toimialan koko vuoden liikevaihto tulee Hannu Lehdon mukaan jäämään viime vuoden tasosta.

Kevään pörssilistautumisen ansiosta yhtiön tase on todella vahvassa kunnossa. Kassa suorastaan pullistelee velkoihin verrattuna. Tilikauden päättyessä konsernin kassavarat olivat 66,6 miljoonaa euroa, kun taas korollisten velkojen määrä oli vain 22,1 miljoonaa euroa.

Hannu Lehto kertoo, että yhtiö on kyllä käyttänyt jonkin verran antirahoja tontteihin ja yrityskauppoihin, mutta mikään kiire yrityksellä ei ole kassavarojen käyttämisessä. Yhtiö osti lokakuussa korjausrakentamiseen erikoistuneen Warecon, ja myös uudet yrityskaupat ovat toimitusjohtajan mukaan mahdollisia.

”Olemme kiinnostuneet sellaisista yrityksistä, joilla on joitain innovaatioita ja edistyksellistä teknologiaa. Perusrakennusyhtiöt eivät meitä niinkään kiinnosta”, Lehto sanoo.

Kokeneet työnjohtajat kortilla

Viime viikolla Consti kertoi, että ongelmat lisäresurssien hankkimisessa haittasivat jo yhtiön projektien etenemistä ja liikevaihdon kertymistä kolmannella neljänneksellä. Myös Lehto Groupilla on ollut ongelmia lisätyövoiman saamisen suhteen.

”Kyllä meillä on ollut ongelmia lisäresurssien hankkimisessa, lähinnä työmaan teknisen henkilökunnan: päälliköiden ja mestareiden. Pula on nimenomaan kokeneista, ei koulun penkiltä valmistuneista. Kouluttamalla tätä ongelmaa ei ratkaista. Siihen menee 10 vuotta, että osaa, ja 20 vuotta, että on ammattilainen. Jossain määrin meitä auttaa se, että olemme saaneet siirrettyä työtehtäviä tehtaalle. Siten vaativia tehtäviä on siirtynyt pois työmailta.”

Hannu Lehdon mukaan Korjaamisen-palvelualueella käyttötarkoituksen muutoksissa yhtiöllä on ollut ongelmia henkilöstöresursseissa.

”Korjauspuolella ammattilaisten löytäminen on ollut lujassa. Tässä vaikuttaa myös se, että korjaaminen on meillä linjasaneerauksia lukuun ottamatta melko uusi bisnes.”

Korjaamisen henkilöstöpulaa yhtiö taklaa muun muassa Warecon ostolla.

”Wareco oli meille tärkeä, että löysimme porukan tekemään käyttötarkoituksen muutoksia. Se oli meille vahvasti resurssiostos. Saimme riittävän ison, osaavan porukan. Voimme ottaa rohkeammin isojakin projekteja.”

Lehto Group 7–9 2016/7–9 2015

  • Liikevaihto milj. euroa 91,6/80,4
  • Liikevoitto-% 11,3/13,2
  • Kauden tulos milj. euroa 8,3/8,5

1–9 2016/1–9 2015

  • Liikevaihto milj. euroa 232,1/177,6
  • Liikevoitto-% 10,5/9,4
  • Kauden tulos milj. euroa 19,3/12,7
  • Omavaraisuusaste, % 61,5/33,8
  • Tase milj. euroa 241,0/142,6
  • Tilauskanta milj. euroa 258,5/176,0
  • Henkilöstö (kauden lopussa) 594/423 (31.12.2015)

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia