Infra Rakennuslehti Ei kommentteja

Äänekosken biotuotetehtaan työmaasta vuoden paalutustyömaa

Vuoden 2016 Paalutustyömaaksi valittu Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biotuotetehdas sijaitsee Äänekoskella, Keski-Suomessa.

Rakennusten bruttoala on 142 000 neliömetriä ja tilavuus 1,2 miljoonaa kuutiometriä. Rakentaminen alkoi huhtikuun 2015 lopulla ja tehdas käynnistyy syksyllä 2017.  Rakennushankkeen suunnittelusta ovat vastanneet: pääsuunnittelija Uki arkkitehdit Oy, rakennesuunnittelija Sweco Rakennetekniikka Oy sekä maa- ja pohjarakennussuunnittelija Geotek Oy.

195 paalukilometriä

Paalutuksen määrä on historiallisen suuri, yhteensä 195 kilometriä, josta betonipaalujen osuus on yli 135 kilometriä.

Kohteen paalujen kantavuus on niin suuri, että niiden varaan voisi perustaa jopa 5 000 omakotitaloa, siis lähes kaikki Suomen vuodessa rakennettavat omakotitalot. Paalutuksen kantavuus varmistettiin yli puolellatoista sadalla PDA-mittauksella.

Vuoden 2016 paalutustyömaalle kohteen laajuuden lisäksi omat haasteensa asetti se, että paalutustyö tapahtui alueella, jossa oli toiminnassa oleva tehdas. Samanaikaisesti paalutuksen kanssa työmaalla työskenteli satoja työntekijöitä, mikä vaatii tarkkaa työnsuunnittelua, organisointia ja yhteistyötä. Paalujen suuresta määrästä johtuen myös niiden logistiikka työmaalle ja työmaa-alueella suunniteltiin ja aikataulutettiin tarkasti.

Paalutustyö toteutettiin työyhteenliittymätyyppisellä toimintamallilla. Paalutustöitä tekivät Lujabetonin kanssa Niskasen Maansiirto Oy, Maasto-Seppo Oy, Junttapojat Oy, Suomen Teräspaalutus Oy. Työmaalla oli yhtäaikaisesti 12 paalutuskonetta.

Valinnan suoritti Betoniteollisuus ry:n paaluvaliokunta.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia