Kokeile kuukausi maksutta

Otaniemen geotermiset poraukset keskeytyvät

Energiayhtiö ST1:n Espoon Otaniemessä sijaitseva geoterminen hanke on keskeytetty ainakin puoleksi vuodeksi

Energiayhtiö ST1:n Espoon Otaniemessä sijaitseva geoterminen hanke on keskeytetty ainakin puoleksi vuodeksi

Poraukset aloitettiin viime vuoden huhtikuussa. Hankkeen alkuvaiheessa porattiin ilmavasaralla, jolla päästiin 4,5 kilometrin syvyyteen. Tämän jälkeen kaivojen porausta jatkettiin vesivasaratekniikalla.

Nyt testatulla vesivasaralla hankkeen jatkaminen syvemmälle ei ole kuitenkaan osoittautunut taloudellisesti järkeväksi ja poraamiseen haetaan nyt uutta ratkaisua. Tarkoituksena on porata noin kuuden kilometrin syvyyteen.

Hankkeessa keskitytään nyt vesivasaratekniikan kehittämiseen ja testaamiseen. Vaiheen arvioidaan kestävän noin puoli vuotta, jonka jälkeen tavoitteena on käynnistää työmaan poraukset uudelleen. Jos poraus saadaan onnistumaan, projekti saataisiin päätökseensä ensi vuoden alkupuoliskon aikana.

”Vastaavanlaista hanketta ei Suomen kovan graniitin kaltaiseen maaperään eikä tavoiteltuun syvyyteen ole aiemmin tehty ja siksi odotettavissa on ollut myös vastoinkäymisiä. Pilottihankkeemme tärkeimpänä tavoitteena on testata ja kehittää geotermisen liiketoimintakonseptin kaikkiin työvaiheisiin teknisesti toimivat ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut, jotta konsepti voidaan kaupallistaa pilotin jälkeen”, St1 Deep Heatin toimitusjohtaja Jari Suominen sanoo.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Otaniemen geotermiset poraukset keskeytyvät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat