Kokeile kuukausi maksutta

Väitöstutkimus: asuntojen hinnat laskivat tulvariskialueilla

Kiinteistöjen arvo säilyy parhaiten alueilla, joihin ei kohdistu ilmastonmuutoksesta aiheutuvia uhkia. Tämä käy ilmi Ilmatieteen laitoksella työskentelevän tutkija Athanasios Votsisin väitöskirjasta.

Kiinteistöjen arvo säilyy parhaiten alueilla, joihin ei kohdistu ilmastonmuutoksesta aiheutuvia uhkia. Tämä käy ilmi Ilmatieteen laitoksella työskentelevän tutkija Athanasios Votsisin väitöskirjasta.

Hän seurasi Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessaan, miten Helsingin, Porin ja Rovaniemen asuntojen hinnat heilahtelivat, kun tulvariskeistä tiedotettiin. Kun Syke julkisti kartat tulvariskialueista vuosina 2006–2008, niin tutkimuksen mukaan asuntojen hinnat tippuivat riskialueilla ja samanaikaisesti asuntojen kysyntä turvallisilla alueilla nousi.

Rankkasateiden aiheuttamien tulvien ennustetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen vuoksi. Viheralueiden on todettu vähentävän tulvimista, koska vesi sitoutuu maahan.

Votsis seurasikin myös sitä, kuinka viheralueiden läheisyys heijastui neliöhintoihin. Rakennuttaja saa usein taloudellista hyötyä viheralueesta, eli viheralueiden lisääminen tai säilyttäminen on hyvä sijoitus. Votsisin ympäristöekonomisten laskelmien mukaan viheralue hyödyttää taloudellisesti myös lähikiinteistöjen omistajia.

”Kohtalaisen tiheän kaupunkialueen keskelle jätetyt viheralueet näkyvät pitkällä aikavälillä alueen asuntojen arvoa korottavana tekijänä”, Votsis kertoo.

Viheralue voi olla puisto, puutarha, niitty, pelto tai viherkatto, mutta se tulisi Votsisin mukaan kuitenkin suunnitella kyseiselle alueelle sopivaksi.

”Väitöstutkimus osoittaa, että viheralueiden rakentaminen ja tulvariskeistä tiedottaminen suuntaavat kaupunkirakentamista kestävään suuntaan.”

Helsingin rakentaminen on tutkijan mukaan ollut hyvällä mallilla, mutta tulevaisuudessa uusilla alueilla olisi syytä varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja välttää rakentamista alueille, joilla on tiedossa oleva tulvariski. Votsisin tutkimustulokset osoittavat, että kevyellä ohjauksella edistetään parhaiten kestävää kehitystä ja päästään parhaaseen tulokseen ihmisten kannalta.

”Vastuu vahingoista kaatuu viime kädessä kaupungille, koska vakuutusyhtiöiden vastuu on luonnonkatastrofin osalta rajallinen. Sen vuoksi on kaikkien etu, että rakentamista suunnataan turvallisille alueille.”

Väitöskirja löytyy sähköisenä tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Väitöstutkimus: asuntojen hinnat laskivat tulvariskialueilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat