Yli miljardin edestä sairaalahankkeita menossa – Kotka, Kouvola ja Rovaniemi seuraavaksi?

Sairaaloita rakennetaan tällä hetkellä yli miljardin euron arvosta. Ministeriö on myöntänyt yli kymmenen poikkeuslupaa suuriin sairaalainvestointeihin. Kuntavaalien alla paikallisille tärkeitä hankkeita ei haluta torpata.

Caverion on mukana Kainuun uuden sairaalan allianssi-hankkeessa. Sopimus allekirjoitettiin tammikuussa.

Sairaanhoitaja kävelee työvuoronsa aikana kymmenen kilometriä. Kainuun uuden sairaalan suunnittelutyön yksi lähtökohta oli se, että työaikana voi keskittyä hoitotyöhön.

Kainuun uuden sairaalan tilat nivovat yhteen perus- ja erikoissairaanhoidon ja tukevat uutta hoitotyön mallia. Sitä on valmisteltu 2010-luvun alusta lähtien. Hanke on Suomen ensimmäinen sairaalarakentamisen allianssihanke.

”Kyseessä ei ole rakennusurakka, jota on katsottu vanhanaikaisesti vain lisäneliöiden kautta. Sairaala rakentuu uusien toimintamalliemme kuoreksi”, Kainuun soten projektijohtaja, ylilääkäri Jukka Juvonen kertoo.

Sairaala valmistuu kokonaan vuoteen 2021 mennessä. Ensimmäiseksi rakennetaan uuden päärakennuksen päivystävät ja kiireellisen hoidon tilat eli niin sanottu kuuma sairaala sekä tämän vuodeosastot. Ne valmistuvat 2019 alkupuolella.

”Alkuperäistä tilaohjelmaa tiivistettiin ehdotussuunnitteluvaiheessa lähes 3 000 neliömetriä. Huoneita vähennettiin ja suunnitteluratkaisuja muutettiin esimerkiksi käytävä- ja aulatilojen osalta. Tavoittelimme toiminnallisesti tehokkaampaa eli pienempää sairaalaa käyttöominaisuuksista tinkimättä”, Kainuun soten projektipäällikkö Terho Pekkala selvittää.

Kainuussa tehtiin arkkitehtisuunnittelun yhteydessä uusia keksintöjä osastojen suunnittelussa. Yksi innovaatioista on Suomen ensimmäiset sairaaloiden vuodeosastojen yhteyteen suunnitellut kuntoutuskadut. Noin 5,5 metriä leveät ja pisimmillään noin 30 metriä pitkät kadut on suunniteltu osastojen väliin.

”Kuntoutuskatu on merkittävä innovaatio osastosuunnittelussa. Jouduimme pohtimaan, miten osastoista saadaan tarpeeksi lyhyitä, jotta ne ovat järkeviä hoidon kannalta, mutta edistävät kuntoutusta”, pääsuunnittelija Nicola Ugas Sweco Architectsilta kertoo.

Uuden sairaalan laajuus on noin 46 282 bruttoneliötä. Hanke maksaa 153 miljoonaa euroa.

Yli kymmenen poikkeuslupaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt reilusti yli kymmenen poikkeuslupaa suuriin sairaalainvestointeihin. Osa hankkeista on vielä valmistelu- tai hakuvaiheessa, osan rakennustyöt ehtivät alkaa ennen poikkeuslupavaatimusta.

Helsinki

Siltasairaalan eli uuden syöpäkeskuksen laajennus ajoittuu vuosille 2018–2022. Siltasairaala korvaa nykyisen Töölön sairaalan sekä suurimman osan Meilahden Syöpätautien klinikasta.

Kyseessä on Husin historian euromääräisesti suurin sairaalainvestointi, sillä hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä 280 miljoonaa.

Helsingin Meilahteen tänä vuonna valmistuva valtakunnallinen lastensairaala maksaa noin 160 miljoonaa euroa, josta tukiyhdistyksen varainkeruutalkoiden osuus on 30 miljoonaa euroa.

Sairaala korvaa lastenklinikan ja lastenlinnan vanhentuneet tilat. Rakennustyöt alkoivat elokuussa 2014

Tampere

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin historian suurimmassa rakennushankkeessa Tampereen yliopistollisen keskussairaalan etupihan alueelle rakennetaan kolme uudisrakennusta ja maanalainen pysäköintihalli.

Rakennustyöt alkoivat 2015, ja ne valmistuvat vuoteen 2020 mennessä. Kustannusarvio koko hankkeelle on noin 200 miljoonaa euroa.

Turku

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin T3-sairaalan arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2021. Uuteen sairaalaan sijoittuvat esimerkiksi lasten ja nuorten sairauksien hoito, naistentaudit ja synnytykset sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudit.

Valmistuminen myöhästyy noin 10 kuukaudella syksyllä 2016 havaitun betonin lujuusongelman vuoksi, minkä takia suuri osa valmiista tukirakenteista puretaan ja rakennetaan uudelleen.

Kokonaiskustannukset ovat noin 158 miljoonaa euroa.

Kotka ja Kouvola

Alueen sote hakee yhteisellä hakemuksella investointilupaa Kouvolaan suunnitellulle Ratamo-keskukselle ja Kymenlaakson keskussairaalan Koksin peruskorjaukselle ja laajennukselle.

Ratamo tähtää perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja erikoissairaanhoidon yhdistämiseen ja sen osuus olisi 62 miljoonaa. Kotkan keskussairaalan Koksin osuus on 155 miljoonaa, eli yhteensä kustannukset ovat 217 miljoonaa euroa.

Rovaniemi

Jos Rovaniemen keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaushanke saa poikkeusluvan, noin 40 miljoonan euron hankkeen rakentamistyöt pääsevät alkamaan lokakuussa.

 

Lue lisää Kainuun uudesta sairaalasta ja muista rakenteilla tai suunnitteilla olevista sairaalakohteista perjantaina 10.3. ilmestyneestä Rakennuslehdestä nro 9.

 

 

 

 

 

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • äänestää pitää

    Kyllähän tämä yhä harvenevan vaalikansan edessä temppuilu tulee tiensä päähän. Näiden kuntavaalien äänestysprosentti jäänee tasolle 55 ja tätä menoa heikkenee vaan.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia