Kari Kauniskangas

Kauniskangas: yhdistyminen luo alustan kasvulle ja tuo suhdannekestävyyttä

YIT:n ja Lemminkäisen yhdistymisen myötä syntyvän rakennusyhtiön johto korostaa, että sulautuminen tarjoaa muun muassa vahvemman alustan kasvulle, paremman taloudellisen aseman ja paremman suhdannekestävyyden.

Kirjoittaja(t) Hannu Lättilä

Nykyinen YIT:n ja myös tulevan yhdistyneen yhtiön toimitusjohtaja Kari Kauniskangas kertoi lehdistötilaisuudessa, että molemmat yhtiöt ovat läpikäyneet melko lailla samankaltaisen kehityksen viime vuosina. Ensin yhtiöiden taseet pääsivät kehnoon kuntoon, ja sen parantaminen nousi molemmilla painopisteeksi. Taseen ja kannattavuuden vähitellen kohennuttua yhtiöt käänsivät viime vuonna jälleen katseensa kasvun etsimiseen.

”Jo viime vuoden lopulta olemme miettineet, miten voisimme vauhdittaa kasvunopeutta. Tässä vaiheessa huomattiin, että jos yhdistämme ihmisten osaamisen ja yhtiöt, luomme taloudellisesti vahvan yhtiön ja voimme hyödyntää molempien vahvuuksia. Yhtiöiden liiketoiminta-alueet täydentävät ja tasapainottavat toisiaan ja parantavat myös kestävyyttä suhdannevaihteluita vastaan”, Kauniskangas sanoi.

Yhdistyvän yhtiön liiketoiminta-alueet ovat Infra, Asuminen, Toimitilat ja Kiinteistöt. Kauniskankaan mukaan liiketoiminta-alueet ovat hyvin tasapainossa niiden koon ja liiketoimintamallien näkökulmasta. Sektoreista Asuminen ja Infra tuovat molemmat noin 40 prosenttia liikevaihdosta ja Toimitilat reilut 20 prosenttia. Yli 40 prosenttia liikevaihdosta tulee omaperusteisista hankkeista.

Yhdistyvä yhtiö toimii 11 maassa, mutta liiketoiminnan painopiste on vahvasti kotimaassa, sillä liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee Suomesta. Yhdistyvän yhtiön eri maantieteellisillä toiminta-alueilla suhdanteet liikkuvat eri tahtiin.

Myös eri liiketoimintojen kannattavuus vaihtelee eri tavoin. Etenkin Venäjän asuntorakentamisessa kannattavuusvaihtelut ovat erittäin voimakkaita, kun taas esimerkiksi urakointi on jatkuvasti melko pienikatteista, mutta samalla sen kannattavuus on yleensä tasaista.

”Yhdistyneen yhtiön riskiprofiili tulee olemaan paljon parempi kuin YIT:n tai Lemminkäisen yksin. Meillä tulee olemaan vahva vastasyklisyys liiketoiminnoissa. Ne reagoivat eri tavalla muutoksiin makrotaloudessa”, Kauniskangas totesi.

Kysymykseen siitä, onko yhdistyneellä yhtiöllä tiettyjä ydinliiketoiminta-alueita, joiden vahvistamiseen se haluaa erityisesti keskittyä, Kauniskangas vastasi, että tulevalla yhtiöllä on vain ydinliiketoimintoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauniskangas: yhdistyminen luo alustan kasvulle ja tuo suhdannekestävyyttä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi