Kokeile kuukausi maksutta

Turun T3-sairaalahankkeen rakennusurakoitsija ja elementtitoimittaja valittu – kokonaishinta nousee

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on valinnut rakennusurakoitsijan ja elementtitoimittajan Turun yliopistollisen keskussairaalan T3-hankkeeseen.

Havainnekuva T3-sairaalasta etelästä katsottuna. Granlund on vastannut sairaalan taloteknisestä suunnittelusta. Kuva: TYKS T3-projekti

Rakennusurakoitsijaksi valittiin Hartela ja elementtien toimittajaksi Lujabetoni. Hartela rakentaa sairaalan lisäksi tunneliyhteyden nykyisten A- ja T-sairaaloiden väliin sekä korottaa T-sairaalan katolla olevaa helikopterikenttää. Tunnelirakentaminen ja helikopterikenttähanke alkavat elokuun alussa. Niiden rakentaminen kestää noin vuoden.

Projektijohtaja Timo Seppälän mukaan T3-hanke etenee alkuperäisen suunnitelman mukaan, lukuun ottamatta heikkolaatuisen betonin aiheuttamaa kymmenen kuukauden viivästystä alkuperäisestä aikataulusta. Uudisrakennus nousee nykyisen T-sairaalan yhteyteen junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle betonikannelle ja sairaalan arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2021.

”Betonikannen rakentaminen jatkuu nyt aiemmin suunniteltua nopeammin. Saamme sen valmiiksi ensi vuoden kesään mennessä, jonka jälkeen varsinaisen sairaalan rakentaminen voi alkaa”, Seppälä toteaa. Sairaalarakennuksen runko valmistuu 14 kuukaudessa.

Uuteen T3-sairaalaan sijoitetaan U-sairaalassa nykyisen olevat toiminnot.

Hinta nousee

Uusi sairaala rakennetaan projektinjohtourakkana. Siinä lopulliset kustannukset syntyvät urakoitsijalle maksettavan kiinteän hinnan lisäksi urakoitsijan ja tilaajan yhdessä kilpailuttamien hankintojen kautta.

Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi T3-hankesuunnitelman vuonna 2014, jolloin rakentamisen arvioitiin maksavan noin 140 miljoonaa euroa sen hetkisen hintatason mukaan. Rakennusalalla valitsevan käytännön mukaan kustannukset sidottiin elokuun 2014 tarjoushintaindeksiin. Huhtikuuhun 2017 mennessä indeksi on noussut 13,8 prosenttia.

Seppälä pitää todennäköisenä, että rakennusalan korkeasuhdanteen johdosta indeksi nousee edelleen tulevina vuosina. Kun pääosa sairaalan rakennuskuluista toteutuu vuosien 2020 ja 2021 hintatason mukaan, on lopullista hintaa vaikea arvioida tässä vaiheessa.

Kiinteistöjaosto esittääkin sairaanhoitopiirin hallitukselle, että ennen urakkasopimusten allekirjoitusta tehdään rahoittajan kanssa tarkentava lisäsopimus, jolla varaudutaan ennakoitua korkeampaan rakennuskustannusten nousuun. T3-hankkeen rahoittajana toimii Kuntarahoitus.

T3-hankkeen talotekniikkaurakat ja muut erillisurakat kilpailutetaan keväällä 2018 ja muut hankinnat myöhemmin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turun T3-sairaalahankkeen rakennusurakoitsija ja elementtitoimittaja valittu – kokonaishinta nousee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat