Kokeile kuukausi maksutta

Yhdysvaltalainen rahastojätti haluaa ostaa Spondan – hinta yli 1,7 miljardia

Yhdysvaltalainen pääomasijoitusjätti Blackstone ja Sponda ovat 5. kesäkuuta solmineet yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Blackstone tekee julkisen ostotarjouksen kaikista Spondan osakkeista.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Citycenter kuuluu Spondan kiinteistöihin. Kuva: Tomi Parkkonen / Sponda

Blackstonen lähipiiriyhtiöiden neuvomien rahastojen omistuksessa oleva Polar Bidco tarjoaa Spondan osakkeenomistajille 5,19 euroa jokaisesta suomalaisyhtiön osakkeesta. Siten koko Spondan ostohinnaksi muodostuu noin 1763 miljoonaa euroa.

Koska Spondan hallitus on kuitenkin päättänyt yhtiökokouksen valtuutuksen mukaisesti maksaa osinkoa 0,12 euroa osakkeelta, tämä leikkaa Polar Bidcon tarjoushintaa vastaavasti, eli osingon jälkeen tarjoushinta on 5,07 euroa.

Tarjousaika alkaa arviolta 13. kesäkuuta ja päättyy alustavasti 14. heinäkuuta.

Alkuperäinen osakekohtainen 5,19 euron tarjoushinta on 20,7 prosenttia korkeampi kuin Spondan osakkeen päätöskurssi Helsingin pörssissä 2. kesäkuuta ja 28,1 prosenttia korkeampi kuin osakkeen kolmen kuukauden kaupankäyntimäärillä painotettu keskihinta. Spondan oikaistuun osakekohtaiseen nettovarallisuuteen verrattuna tarjoushinta on 1,8 prosenttia suurempi.

Spondan suurimmat osakkeenomistajat Mercator Invest, HC Fastigheter Holding ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma sekä Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen, joilla on yhteensä noin 46,9 prosenttia osakkeista, ovat tietyin tavanomaisin ehdoin sitoutuneet peruuttamattomasti hyväksymään ostotarjouksen.

Ostotarjouksen toteutuminen on ehdollinen sille, että Polar Bidco saa määräysvaltaansa yhteensä yli 90 prosenttia Spondan osakkeista ja äänioikeuksista. Lisäksi se on ehdollinen tarvittaville lakisääteisille hyväksynnöille, luville ja suostumuksille, kuten kilpailuviranomaisten hyväksynnöille.

Spondan hallitus suosittelee osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä.

”Spondan hallitus on huolellisesti arvioinut ostotarjouksen ja on yksimielisesti päättänyt suositella sen hyväksymistä osakkeenomistajille. Spondan hallitus uskoo, että ostotarjous on kaikkien osakkeenomistajien parhaan edun mukainen, ja se, että tarjousvastike vastaa Spondan osakekohtaisen nettovarallisuuden määrää, tarjoaa Spondan osakkeenomistajille suotuisan mahdollisuuden”, hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh sanoo.

”Blackstonen tuella kehitämme edelleen liiketoimintaamme, kiinteistöjämme ja portfoliotamme”, Inkinen toteaa.

Blackstone vahvistaa, että sen aikomuksena on säilyttää Spondan toiminnan jatkuvuus ja että uusia yritysostoja tarkastellaan Spondan hallinnoimina ajan mittaan Suomessa.

Polar Bidcon taustalla olevan Blackstonen lähipiiriyhtiöiden neuvomilla rahastoilla on noin 102 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta kiinteistövarallisuutta hallinnoitavanaan. Vuodesta 2015 Blackstone on hankkinut Pohjoismaissa hallintaansa kiinteistöjä yli 4 miljardin euron arvosta, josta yli 1 miljardia euroa sijaitsee Suomessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Yhdysvaltalainen rahastojätti haluaa ostaa Spondan – hinta yli 1,7 miljardia”

 1. Myyjien puheet ovat tarkoituksenmukaisia mutta ristiriidassa ’vahva kotimaisen omistaja’ eli ’sen toisen juhlapuheen kanssa.
  20 prosentin preemio on pikkujuttu kun parhaat palat kiinteistöistä lähtee maailmalle.
  Ymmärrän että KSF ja Hartwall tyyppisiä sijoittajia pelottaa kaikki mahdolliset tulevaisuuden riskit mutta että Varma, oikeesti ?

 2. Blackstone alkaa lähestyä tuon kaupan toteutuessa sellaista asemaa, jossa sen vuokratasopäätökset voivat vaikuttaa aika tavalla tiettyjen kaupunginosien yleiseen vuokratasoon.

  Mielenkiintoista on se, mitä kautta Blackstone järjestää tällä kertaa omistuksensa ja verotuksensa. Blackstone on ainakin aiemmin hyödyntänyt etenkin Luxemburgia väliasemana vero-optimoinnissa. Blackstonehan oli yksi niistä firmoista, joille Luxemburgin raportoitiin antaneen salaisia veroetuuksia vuonna 2014 paljastuneen tietovuodon mukaan. Tietovuodon tiedoista syntyi silloin syntyi kohu muissa EU-maissa, jotka olivat kyseisten sopimusten myötä menettäneet verotuloja. Kohua vielä lisäsi se, että sopimusten taustalla journalistit väittivät olleen Luxemburgin aiemman pääministerin, joka sittemmin oli kohonnut EU:n komission puheenjohtajaksi. Firmat olivat tietovuodon mukaan siirtäneet erilaisin rahoitusjärjestelyin tuottonsa yhteisöverotettavaksi Luxemburgiin, joka puolestaan oli päästänyt firmat alle1 prosentin yhteisöverotuksella. Nykyään ihan niin pienellä veroprosentilla ei taida enää sielläkään päästä, mutta todennäköisesti Blackstone yhä harrastaa kansainvälistä vero-optimointia.

 3. Myyjillä taitaa laueta bonarit, kauppa kotiin.

 4. Olen talonmiehenä yhdessä Spon.. Blackstonen kauppakeskuksessa. Nouseekohan mulla nyt palkka, vai pääsenkö littaan myyntipottia? Ja voin minä sinne Lux & Bourghiinkin lähtee talonmieheks, ainakin jos saan palkan suoraan käteen. Mitäs suomalaiset muuten vielä omistaa Suomesta? Minä ainakin myin mökin Ruokolahdelta venäläisille neljä vuotta sitten.

 5. Blakstone ei tule maksamaan veroja Suomeen. Luxemburgin maksaa 1 prosentin veroa. Loput verot peritään suomalaisilta veronmaksajilta eli 30 prosenttia. Kun kaikki pörssifirmat on muutu ulkomaille pitää meidän maksaa 20 mijardia enemmän veroa. Suomessa vain korkeammasta tuloista maksetaan valtionveroa. Mistä valtio saa tuloja kun on myynyt kaikki firmansa. Spondakin oli valtion omistusten hallinnoida. Kai Gustav Berg ei ymmärrä meitä. Mistä minä nyt saan yli 7 prosntin osingot kun olen maksanut 1.25 euroa osakkeista muunmuassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat