Googlen johtava paikkatietoasiantuntija Ed Parsons vieraili syyskuun alussa Tampereella.

Google haluaa yhdistää talotekniikan ja sijaintitiedot

Googlen johtava paikkatietoasiantuntija Ed Parsons on mies yhtiön yhä älykkäimmiksi muuttuneiden karttojen ja sijaintipalveluiden takana.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Parsonsia kutsutaan myös kartta- ja paikkatietoevankelistaksi, sillä hän yhdistäisi mielellään mitä erilaisemmat palvelut ja matkapuhelimen käyttäjät toisiinsa.

”Paikkatieto on se asia, joka teki matkapuhelimet älykkäiksi. Googlen hauista yli puolet koskee sijaintia”, Parsons kertoo.

Parsonsin mukaan lähitulevaisuudessa yhä enemmän myös talotekniikkaan voidaan liittää paikkatietoa. Tällä hän viittaa esimerkiksi Googlen vuonna 2014 tekemään kauppaan, jossa yhtiö osti yhdysvaltalaisen Nest Labsin 3,2 miljardilla dollarilla. Nest on kehittänyt esimerkiksi älykkäitä termostaatteja ja palovaroittimia, jotka voidaan kytkeä myös mobiililaitteisiin.

”Nestin termostaatti lähettää puhelimelleni viestin, jossa se arvioi, että olen kotona noin puolen tunnin kuluttua ja nostaa lämmön läsnäolotilaan. Tämäntyyppisten palvelujen tarjonta lisääntyy aivan varmasti. Meidän mielenkiintomme kohdistuu asuinrakennuksiin”, Parsons uskoo.

Erityisellä mielenkiinnolla Parsons ja Google tutkivat suuria ihmisvirtoja. Ihmisten liikkumisen eli sijainnin perusteella voidaan luoda esimerkiksi lämpökarttoja ja käyttää niitä hyödyksi esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuteen tai hyvään sisäilmaan liittyvissä säädöissä.

Tällöin automaattisesti taustalla toimivat ohjelmat ohjaavat taloteknisiä laitteita. Ne voivat oppia ja kehittävät lopulta ympärilleen neuroverkkoja, jotka tunnistavat erilaisia tilanteita ja niihin sopivia säätöjä.

”Keinoäly tuottaa kartan, sen jälkeen tehdään kuvan tulkintaa. Tulevaisuudessa käyttäjien ja infrastruktuurin välillä voi olla yhteys, jonka perusteella voidaan luoda liikkumismalleja ja antaa tietoa käyttöön esimerkiksi energiayhtiöille.”

Paikkatieto kaikkialla

Ihmisillä on nykyään lähes aina taskussa laite, joka kertoo sijainnin, mitä palveluita ympärillä on tai mitä lähistöllä tapahtuu. ”Eksyminen kuolee tavallaan sukupuuttoon, mutta samalla saamme käyttöömme parempia palveluita”, Parsons kertoo.

Parsonsin mukaan indoor mapping eli sisätiloissa tapahtuva paikannus on seuraava suuri, vaikkakin vaativa trendi. Mahdollisuudet ovat kuitenkin vielä kustannustehokkuuden ja esimerkiksi olemassa olevien rakennusten johdotusten takana.

”Emme vielä edes ymmärrä kaikkia sijaintitietojen tuottamia mahdollisuuksia. Haluan kuitenkin korostaa, että käyttäjillä tulee aina olla tunne ja tieto siitä, että hänen luovuttamiaan tietoja käytetään merkityksellisesti ja turvallisesti hänen luvallaan. Uusien teknologioiden pitää perustua luotettavuuteen. Ihmisillä pitää olla luotto siihen yhtiöön, joka tietoja käyttää.”

Parsons vieraili syyskuun alussa Suomessa Kansallisen maastotietokanta KMTK:n ja KIRA-digin Kärjet yhdessä: Rakennetaan älykäs Suomi! -tapahtumassa Tampereella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Google haluaa yhdistää talotekniikan ja sijaintitiedot”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi