Länsimetron arvio: liikenne voi alkaa aikaisintaan syyskuun lopussa – mutta siihen sisältyy riski

Länsimetro ja HKL ovat Länsimetron toimitusjohtaja Ville Saksin mukaan perustaneet yhteisen ”big roomin” metron käyttöönottovaihetta jouduttaakseen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pari käyttöönotosta vastaavaa HKL:n henkilöä istuu Länsimetron tiloissa.

Länsimetron uudet asemat odottelevat tyhjinä matkustajia. Kuva: Liisa Takala

Kriittinen piste on uutta metrolinjaa varten rakennetun valvontajärjestelmien saattaminen luovutuskuntoon. Länsimetron tiedotteen mukaan valvontajärjestelmät ovat täysmääräisesti käyttöönotettavissa ensi viikon aikana. Se tarkoittaa sitä, että käyttöönottoon jää pari viikkoa aikaa. Aiemmin HKL on arvioinut, että käyttöönotto kestää neljä viikkoa.

”Aikataulu on äärimmäisen tiukka. Tavoitteena on syyskuun loppu – ja siihen sisältyy riski”, Saksi vastaa kysymykseen arvion realistisuudesta.

”Syyskuun loppu on todella tiukka tavoite. On mahdollista, että liikenteen aloitus venyy siitä, mutta on myös mahdollista, että pystymme pitämään aikataulusta kiinni”, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

Helsingin pelastuslaitos antoi 4.9. Länsimetro Oy:lle luvan antaa Koivusaaren ja Lauttasaaren asemat HKL:n käyttöön liikenteen käynnistämisen valmisteluja varten. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos antoi vastaavan luvan Espoon puoleisille kuudelle asemalle 31.8.

HKL:n Herttoniemen valvomosta valvotaan niin nykymetron kuin länsimetron osuuden toimintoja. Valvomojärjestelmien (10 kpl) tehtävänä on valvoa kaikkia länsimetron 52 eri järjestelmää, matkustajaturvallisuutta, liikennettä ja huoltotoimintoja.  Järjestelmät sisältävät noin 50 000 valvottavaa laitetta.

Valvomojärjestelmät ovat kiinteistövalvonta, LVI- ja sähköjärjestelmät, sähkönsyötönvalvonta, kamerajärjestelmä, kuulutusjärjestelmä, avaintenhallinta, kulunhallinta, hätäpuhelinjärjestelmä ja paloilmaisinjärjestelmä.  Lisäksi käytössä on metrojunien liikenteenohjausjärjestelmä. Järjestelmät voidaan kytkeä tuotantokäyttöön käyttöönoton eri vaiheissa muun muassa pelastuslaitosten ohjeiden mukaisesti.

HSL päättää metroliikenteen aloituspäivän, kun HKL:n käyttöönoton valmisteluun tarvitsema aika on varmistunut.  Länsimetro tiedottaa käyttöönoton etenemisestä joka perjantai.

Juttua on täydennetty Ville Lehmuskosken osalta

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Länsimetron arvio: liikenne voi alkaa aikaisintaan syyskuun lopussa – mutta siihen sisältyy riski”

  1. Saksin valinnassa annettiin erittäin suuri painoarvo rautatiekokemukselle. Olisi parempi valinta ollut tate-osaaja ?

  2. Saksi kakkos vaiheesta HS 15.3: AIKATAULUSTA on toistaiseksi sanottu vain, että valmista ei tule ennen vuotta 2020.

    ”Näillä luvuilla mennään toistaiseksi. Kun näkemykset markkinoiden realiteeteista täsmentyvät, voimme tarkentaa arvioita.”

    Ilmeisesti kerrotaan 3 viikkoa ennen valmistustumista jonakin kuukautena joskus 202x…

  3. Huikea projektijohtamisen innovaatio, metodina RPM.

Jätä kommentti