Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 31. elokuuta vöyriläisen työnantajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Työnantaja ei ollut tietoinen asbestista – käräjäoikeus tuomitsi työnantajan sakkoihin laittomasta asbestipurkutyöstä

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 31. elokuuta vöyriläisen työnantajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tuomioistuin käsitteli tammikuussa 2015 Vaasassa sattunutta tapahtumaa, jossa vanha kylpyhuone oli määrä remontoida. Työnantaja ei ollut tietoinen kylpyhuoneessa olevasta asbestista, mistä seurasi, että kylpyhuonetta purettiin ilman asianmukaisia suojaimia eikä asbestipölyn leviämistä ollut juurikaan estetty. Työnantajalla ei ollut työsuojeluviranomaisen myöntämää asbestipurkutyölupaa.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantajan olisi pitänyt olla huolellisempi ottaessaan työn vastaan. Työnantajan olisi pitänyt ennen työn aloittamista selvittää työn vaarat sekä arvioida, millaisia suojaimia tai lupia työ vaatii erityisesti siksi, että kyseinen rakennus oli rakennettu 1970-luvulla, jolloin oli tavallista, että asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa.

Käräjäoikeus totesi, että työsuojelumääräyksissä korostetaan työnantajan vastuuta työturvallisuudesta sekä haittojen ja vaarojen tunnistamisesta. Käräjäoikeus katsoi, että koska kyseisessä 1970-luvulla rakennetussa rakennuksessa suurella todennäköisyydellä oli asbestia ja koska työnantajalla oli aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista kohteista, työnantajan olisi pitänyt muun muassa nimenomaisilla kysymyksillä tarkemmin selvittää, onko remonttikohteessa asbestia.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja ei ollut riittävästi ottanut huomioon asbestin esiintymiseen liittyvää riskiä ja oli näin ollen rikkonut työturvallisuusmääräyksiä. Tämän laiminlyönnin seurauksena yksi työntekijä sekä muita henkilöitä oli käräjäoikeuden tuomion mukaan altistunut asbestipölylle.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työnantaja on vastuussa työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä, ja että työnantajan tulisi huolellisesti selvittää ja arvioida työn vaarat ja haitat ennen töiden aloittamista. Asbesti luetaan syöpää aiheuttaviin sekä lisääntymiselle vaarallisiin aineisiin. Sairaudet, joita asbesti voi aiheuttaa, tulevat esiin vasta vuosikymmeniä altistumisen jälkeen.

Asbestipurkutöitä koskeva lainsäädäntö muuttui vuoden 2016 alusta. Asbestipurkutyö edellyttää työsuojeluviranomaisen myöntämää lupaa. Asbestipurkutöitä saavat tehdä ja johtaa vain sellaiset työntekijät, joilla on hyväksytty asbestipurkutyökoulutus.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Työnantaja ei ollut tietoinen asbestista – käräjäoikeus tuomitsi työnantajan sakkoihin laittomasta asbestipurkutyöstä”

  1. Miten tämä rike tuli ilmi? Ottiko työntekijä materiaalinäytteen taskuunsa ja teetti siitä tutkimuksen vai?

  2. Yrityksellä on vastuu, tämä tarkoittaa, että jos työntekijä saa asbestisairauden, yrityksen tulee todistaa, että on huolehdittu näytteiden otosta. Jos ei pysty todistamaan,on vastuu yrityksen toimitusjohtajalla tms. Puhutaan todistustaakasta. Tämä on eri asia, kuin pahoinpitelyrikosten ”syytön, kunnes toisin todistetaan”. Vastaavasti on muissakin yritykseen ja yrittäjän kohdistetuissa vastuukysymyksissä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi