Kokeile kuukausi maksutta

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien pääsykokeet muuttuvat

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet uudistuvat. Ensimmäiset muutokset astuvat voimaan keväällä 2019.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus. Yliopistojen kampuksien tiloissa on paljon vajaakäyttöä. Kuvituskuva. Kuva: Tuomas Uusheimo

Keväällä 2019 nykyisen neljän hakukokeen sijaan järjestetään yksi yhteinen valintakoe kaikkiin niihin diplomi-insinöörikoulutuksiin, jotka ovat osa niin sanottua DIA-yhteisvalintaa.

Valintakoe ei jatkossakaan vaadi erillisen valintakoemateriaalin opiskelua, vaan se perustuu lukion pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian oppimääriin sekä valintakokeessa mahdollisesti jaettavaan materiaaliin. Kokeen aihealueista vain matematiikan tehtävät ovat kaikille pakollisia.

Toinen vaihe keväällä 2020

Keväällä 2020 käyttöön otetaan todistusvalinnan pisteytys ja todistusvalinnan kiintiötä kasvatetaan. Tuolloin vähintään puolet uusista DI-opiskelijoista valitaan pelkkien todistuspisteiden perusteella. Näistä muutoksista tiedotetaan tarkemmin viimeistään syksyllä 2018.

Pisteitä annetaan jatkossakin suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB‐ tai EB‐tutkinnon Suomessa tai ulkomailla tai RP‐tutkinnon Suomessa suorittaneille hakijoille. Todistusvalinnassa huomioidaan vain pitkän matematiikan ylioppilaskokeen hyväksytysti suorittaneet hakijat.

Yliopistot asettavat lisäksi todistusvalintaan hakukohdekohtaisia minimiehtoja ylioppilastutkinnon arvosanoille. Kansainvälisillä ylioppilastutkinnoilla hakevilta vaadittava matematiikan taso vahvistetaan myöhemmin.

Lisäksi todistuspistelaskenta uudistuu. Pisteitä laskettaessa huomioitavien aineiden määrää karsitaan nykyisestä. Diplomi‐insinöörikoulutuksen valinnassa huomioitavia ylioppilastutkinnon aineita ovat pitkä matematiikka, fysiikka, kemia ja äidinkieli. Kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytyksestä tiedotetaan myöhemmin.

Kevät 2018 ilman muutoksia

Kevään 2018 valintoihin ei ole tulossa merkittäviä uudistuksia.

DIA‐yhteisvalintaan kuuluvat diplomi‐insinööri- ja arkkitehtikoulutusohjelmat seitsemässä suomalaisessa yliopistossa (Aalto‐yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi).

Arkkitehtuurin valintoja kehitetään tavoitteena valintaprosessin keventäminen. Arkkitehtuurin hakukohteiden piirustus‐ ja suunnittelukokeet tulevat säilymään osana valintoja myös jatkossa. Arkkitehtuurin valintoihin liittyvistä uudistuksista tiedotetaan erikseen kevään 2018 aikana.

Vuonna 2017 DIA‐yhteisvalinnassa oli tarjolla 46 hakukohdetta. Vuosittain DIA‐yhteisvalinnassa on tarjolla lähes 3 000 aloituspaikkaa tekniikan alan koulutuksiin. DIA‐yhteisvalintaa uudistetaan osana hallituksen kärkihanketta opiskelijavalintojen kehittämiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien pääsykokeet muuttuvat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat